Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревога и загриженост са първите реакции в Кипър на резултата от референдума в Турция

Снимка: архив

Труден етап в продължаващите преговори за обединение на етнически разделената страна се очаква след победата с минимална преднина на “да” на референдума в Турция. В първите реакции след обявяването на резултата политически анализатори коментираха, че значителният отрицателен вот и очерталата се силна поляризация ще обвържат още повече турския президент с националистическата партия, което ще втвърди позицията му по мирните преговори, тъй като партията на Девлет Бахчели е категорично против обединяването на Кипър под федерален чадър.

В тази ситуация Кипър ще остане извън приоритетите на турския президент, който ще се фокусира върху стабилизиране и засилване на хватката си върху турската политическа сцена, периодът на несигурност и стагнация в преговорите за Кипър ще надделее, е оценката на Ерато Козаку-Маркулис, бивш външен министър на страната и сегашен член на преговорния екип на президента Никос Анастасиадис.

Правителството на Кипър следи “много внимателно” процеса в Турция, заяви неговият говорител Никос Христодулидис. Той подчерта, че ситуацията трябва да се стабилизира, за да се вземат необходимите решения за Кипър.

От позицията на Турция зависят ключовите преговорни глави – за сигурността и гаранциите на бъдещия федерален Кипър и изтеглянето на окупационните турски войски от острова, а също и за територията и собствеността.

В следващите месеци е възможно да ескалират заплахите и провокациите от Турция срещу Кипър във връзка с проучванията за нефт и газ в изключителната икономическа зона на страната в Средиземно море, коментираха още анализатори. Следващият сондаж е предвиден за началото на юли.

Турските граждани и кипърските турци с двойно гражданство в северната част на Кипър, които участваха в референдума, отхвърлиха предлаганите конституционни промени, като с “не“ гласуваха 56.6% от избирателите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!