Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови протести в Турция след референдума

| обновено на 18.04.17 в 09:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди противници на разширяването на президентските пълномощия излязоха по улиците на Истанбул в знак на недоволство от резултатите. В неделя, по официални данни, 51,4 на сто от гласувалите подкрепиха поисканите от Реджеп Ердоган конституционни промени.

"Стоим рамо до рамо срещу фашизма", скандираха протестиращи снощи. По-малобройни акции имаше и в други турски градове. Местни медии съобщиха за 13 задържани по време на демонстрацията в курорта Анталия.

В реч пред свои привърженици президентът Реджеп Ердоган се подигра на протестиращите с думите:

Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите.

В понеделник Висшата избирателна комисия на Турция потвърди, че референдумът е валиден. Тя отхвърли обвиненията на опозицията, че е отчела като валидни милиони неподпечатани бюлетини и така отговорът "да" за конституционните промени е надделял.

Междувременно докладчикът на Европейския парламент за Турция Кати Пири заяви, че преговорите за присъединяване към Европейския съюз трябва да бъдат спрени, ако одобрените на референдума реформи се приложат без изменения.

Русия от своя страна обяви, че вотът отразява суверенната воля на турските граждани и трябва да бъде зачитан от другите държави.

Ердоган се закани да направи ново допитване – за членството на Турция в Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Георги Димов: Сериозно е оборена тезата за легитимността на референдума в Турция

След вота в Турция централната тема вече е легитимността на самия референдум.  Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ бившият генерален консул на България в Одрин  Георги Димов , според когото се виждат три главни направления в..

публикувано на 18.04.17 в 08:13
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп поздрави по телефона турския си колега Реджеп Ердоган за победата на референдума

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави по телефона турския си колега Реджеп Ердоган за победата му, съобщиха от президентския дворец в Анкара. Двамата са обсъдили също обстановката в Сирия и американския отговор на химическата атака от 4 април в..

публикувано на 18.04.17 в 07:43