Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова провокация на Турция засилва напрежението в района на Кипър

Снимка: архив

От днес до 30 юни турският изследователски кораб "Барбарос Хайредин паша" ще извършва сеизмологични проучвания в териториални води на Кипър на източното крайбрежие.

Турският кораб се очаква днес да навлезе в района на Фамагуста, в морската зона, определена от координатите на издадения от Анкара навигационен телекс. Тя не включва действащите в момента проучвателни блокове за газ от кипърската изключителна икономическа зона, но засяга части, предвидени от правителството на Кипър за следващия кръг сеизмични проучвания. Очевидно задачата на "Барбарос Хайредин паша" е с политически, а не технически характер, се коментира в Кипър.

През 2014 г. проучвания на същия кораб в района на изключителната икономическа зона на юг от острова, където се провеждаха газови сондажи, станаха причина за прекъсване на преговорите за обединяване на страната.

В декларация Министерството на външните работи в Никозия заяви, че запазва правото си да действа по начин, който счете за необходим, в съответствие с международното право, в случай, че се извършат обявените от Турция сеизмични проучвания в териториалните води, континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Кипър, тъй като това ще е явно нарушение на суверенните му права.

С поредица от изявления през последния месец Анкара предупреди, че няма да позволи на Кипър да продължи едностранно газовите си сондажи, подчертавайки, че природните ресурси са собственост и на кипърските турци. Според постигнатите досега договорености разработването и експлоатацията на офшорните газови находища ще е в компетенциите на бъдещото федерално правителство.

В същото време Турция обяви и провеждането на военни учения край северните брегове на окупираните територии, в района на Кирения.

Новото предизвикателство на Турция идва часове след като вчера вечерта бяха възобновени преговорите между двамата кипърски лидери. С подобни провокации не може да се говори за мерки за изграждане на доверието между двете общности, коментира след срещата президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!