Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите министри за кабинета и приоритетите им

| обновено на 04.05.17 в 13:45
Снимка: БГНЕС

Надявам се на ефективна работа на кабинета, каза предложеният за вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов:

Този кабинет не се събира да се харесва или да се явява на конкурс по красота, или на тест за висока интелигентност. Този кабинет е сформиран, за да върши работа. Надявам се да работи ефективно. Всъщност това е смисълът на тези преговори, които водихме един месец – да има работещ кабинет с ефективна работа.

На въпрос на "Хоризонт" дали ще бъде предложена отново задължителна военна служба, Каракачанов каза:

Аз винаги съм смятал, че връщането на наборната военна служба е изключително важно за повишаване на отбранителната способност

За бъдещия вицепремиер от Обединените патриоти Валери Симеонов приоритет ще бъде изпълнението на управленската програма. Пред журналисти той добави, че от формацията ще носят политическа отговорност за министрите, излъчените от тях:

Ще носим самите ние политическа отговорност за хората, които сме предложили. Това е обявено и записано в нашето споразумение.

Предложеният за вътрешен министър Валентин Радев посочи, че един от приоритетите е въпросът с миграцията:
 

Строг контрол на границата, битовата престъпност… Ние настояваме окончателно да се завърши информационната система за противодействие на престъпността – много е важна, години наред се борим с нея. Решени сме да я въведем вече в действие. Всички очакват това. В диалог, трябва да го кажа това, защото не е като в Министерство на отбраната, трябва да е в диалог със синдикатите на МВР. Ето, тези приоритети – Академията на МВР, обучение…

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви:

Трудно взех решение да стана министър. Запознат съм с материята, но всеки човек си има и лични, и професионални опасения. Щом е гласувано доверие, надявам се да го оправдая в бъдеще. Искам да видя какъв екип наследявам, тъй като имаше доста кадрови промени в министерството в този период и второ, наистина в основните сектори, които са ни приоритетни, да видим какво е състоянието за тези три месеца и в пътния сектор, тол таксите не се движат, знаете. Задължително трябва да бъдат рестартирани като обществена поръчка. "Хемус", "Струма" – топприоритети, санирането.

Три месеца само препоръки, само констатации. Нищо на йота не е мръднало. Програмата задължително трябва да продължи.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи  Екатерина Захариева:

Не бих казала, че взех решение трудно. Аз четири години съм била в Президентството и там е най-високото място за дипломация. Била съм началник на кабинета на президента, на министъра на правосъдието – също.

Знаете, че това е едно от доста, така, външнополитическите министерства. Знаете, че механизмът за оценка и наблюдение, сътрудничество и оценка, министърът на правосъдието е постоянно по съвети, постоянно има международни контакти. Знаете ли, служебният кабинет наистина беше редно да назначи еврокомисар, така че правителството наистина трябва възможно най-бързо да предложи еврокомисар, защото това е все пак важно. Важно е да получим и добър ресор, но не мисля, че беше фатално.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов:

Нормално е. Фондът е една много оборотна агенция и трябва да бъде проверяван. Така че аз не смятам, че нещо във Фонда е било не както трябва. Това, че се инспирира един или друг проблем от заинтересовани лица, това е също, за съжаление, нормална практика.

Министърът на туризма Николина Ангелкова:

На първо място, разбира се, предстои летният туристически сезон. Много е важно колко са неохраняемите плажове, плажовете, които са отдавани на концесия, които са отдадени под наем, за да може максимално бързо да се предприемат действия, които да обезпечат летния туристически сезон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Народното събрание одобри състава на кабинета "Борисов"3

Парламентът одобри състава и структурата на кабинета "Борисов"3. "За" правителството гласуваха 133-ма, "против" – 100, "въздържали се" няма.  Против гласуваха депутатите от БСП и ДПС. При гласуването на имената на министрите против гласува и един..

обновено на 04.05.17 в 14:44