Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много градове в страната отбелязват Гергьовден с тържества

Денят е празник на Якоруда, Поморие, Камено, Русе

Жителите на Якоруда отбелязват днес своя празник. Свети Георги е почитан от християни и мюсюлмани, които се събират заедно на площада и пресъздават  обреди и ритуали, запазени от миналото. Празникът започва от вечерта преди Гергьовден, когато всички моми потапят китките си, вързани с червен конец в глинени кюпове. Всяка махала си има отделно гърне. Ритуалът тук се нарича "белезите", а всички жени са с носии. Майките на момите излагат на показ част от чеиза  им, за да се види колко са чевръсти и богати. А инициативата празникът да се пренесе от махалите на площада е на Ива Рашкова. Целта е християни и мюсюлмани да празнуват заедно.

Градовете Поморие и Камено също отбелязват своя празник. В Поморие ще бъде открита бронзовата скулптура на „Св. Георги Победоносец“, изградена с дарения. Тя се издига до храма, носещ името на светеца. Гостите на Камено могат да се насладят на фестивал на домашната гозба. Известният кулинар Ути Бъчваров ще приготви курбан за здраве и ще оцени най-добрата домашна гозба, каза кметът Жельо Вардунски. Също така ще има и света литургия от 8:30 в храма ни „Свети Георги“, състезание за децата с велосипеди, анимация за най-малките, рисунки върху асфалт в парка, борби…

Денят на българската армия - 6 май е и празник на Русе. В града днес с тържествена церемония бе почетена паметта на загиналите във войните, а митрополит Наум отслужи молебен за здраве и благоденствие на града. Заради силния дъжд, който валя цяла нощ в Русе и продължи до обедните часове, повечето от предвидените празнични инициативи бяха отменени, но тържествената церемония по повод Деня на българската армия събра стотици пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. След официалните речи беше отдадена чест и на ветераните от последната европейска война, а 90-годишната ст.л-т Васила Илиева, участник в цялата втора фаза на войната, получи почетен знак на Министерството на отбраната "Св.Георги".
Българският войник е герой. Едно е да го видиш на филми, на снимка, друго е да го видиш там в пъкъла, във войната колко е смел българина. Затова, където и да бъдете, уважавайте се българите и мислете за България.
Старите гергьовски обреди могат да наблюдават днес посетителите в музея на открито "Етър" край Габрово.  С Гергьовден започва лятната половина на стопанската година и в народните традиции денят се почита като празник на земеделието и животновъдството.  В миналото на Гергьовден задължително се правело прясно сирене, което се смятало за лековито. Затова днес в Етъра майсторки ще подсирват мляко, ще бият масло, ще замесват обредни гергьовски хлябове. Посетителите могат да се залюлеят на люлки, вързани на зелено дърво, и да се претеглят на кантари, както са правели хората едно време, за да проверят, дали ще им е пълна годината.

Свети Георги е и закрилник на резбарите. Затова денят се почита от тревненските майстори. Празникът е повод за провеждането на дни на дърворезбата в града. На старинния площад Капитан дядо Никола в Трявна резбари, иконописци и каменоделци от училища по изкуствата ще демонстрират уменията си в занаята. В празнично шествие по калдъръмените улици ще преминат ученици и майстори. На разположение на жителите и гостите на града е изложбата на тревненски резбари и на икони от градския музей в македонския град побратимен с Трявна - Виница. Ще бъде представена още една експозиция - на студентски работи и творби на Уста Дарин Божков.

Всяка година на Гергьовден стотици жители и гости на Кюстендил посещават един от най-старите храмове в Югозападна България- църквата "Св. Георги" в квартал Колуша.  Предполага се, че тя е била изградена в края на 10 или началото на 11 век.  Уникалната архитектура, стенописи и надписи привличат посетителите. Миналата година над 500 души са посетили храма на празника му, уточни уредникът Йорданка Екимова.

Община Девин организира народно веселие и курбан на градския стадион в града за Гергьовден. Празничната програма предвижда изяви на фолклорни и танцови състави, група от читалище „Родопска просвета“ - 1923 г. По традиция ще се проведе футболен турнир., а на обяд за всички гости ще бъде даден курбан.

Туристическия гергьовски влак на БДЖ превърна пътуването от Горна Оряховица до Трявна в шоу на колела. Композицията от 9 вагона беше теглена от уникален парен локомотив, от чиято модификация в света са останали само два броя.

Стотици хора потърсиха изцеление в лековит извор край Момчилград, тъй като се вярва, че в нощта срещу 6 май водата на връх ДАмбалъ придобива лековита сила и потопилите се в нея болни оздравяват. Мястото се почита от християни и мюсюлмани, които днес също празнуват.

За да стигнат до извора, хората изкачиха пеша стръмния връх. Някои от тях пристигнаха още по светло, но всички търпеливо изчакаха полунощ, когато, според вярванията, водата започва странно да шуми и идва хадерлет - мюсюлманският вариант на Гергьовден. Празникът е единственият, който събира на едно място християни и мюсюлмани. В полунощ, родителите започнаха да потапят децата си в ледената вода. Те вярват, че така болните ще оздравеят и разказват как неми проговарят, а обездвижени прохождат. Науката има обяснение, това е резултат от шока, който човек изпитва при досега със студената вода. Дошлите на Дамбалъ обаче вярват, че чудото е дошло от лековия извор и от светеца - Георги за християните и Хадър за мюсюлманите. Още едно място днес събира различните религии - джамията в село Подкова, известна с това, че е построена без нито един пирон. За празника там се очакват вярващи от Гърция и Турция. Те ще търсят изцеление от камъните на старото  турско гробище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!