Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Роглев: Ако Меркел и Макрон намерят общ език, може би ще има реформи

Франсоа Оланд и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентският караул във Франция се сменя тази сутрин с традиционна среща между стария и новия държавен глава. В добре протоколирана официална церемония Франсоа Оланд ще предаде на Еманюел Макрон властта. Очаква се днес следобед или утре да бъде обявено името на новия премиер на Франция и новото правителство.

Най-обговаряната тема в момента са предстоящите избори за парламент и дали Макрон ще успее да събере необходимото парламентарно мнозинство, посочи в интервю за предаването "Неделя 150" адвокат Любомир Роглев, който живее в Париж. Относно листите на Макрон за предстоящия парламентарен вот той отбеляза:

Има доста рециклиране на социалисти, което се очакваше, но от друга страна той се опитва да направи това, което беше казал – че ще има нови имена. Някои от тях са известни личности, но никога не са имали политически мандат. И разбира се, битката да привлече важни имена от десницата. Дали ще успее, не знаем още. Засега се вижда, че остава наляво.

По традиция първото посещение на френския президент е в Германия. Това ще бъде така и в началото на мандата на Макрон, каза Роглев:

Когато Митеран беше президент, и Ширак, това, което забелязвахме, е, че имаше действително коопериране между двете държави. След това се получи по-скоро силна хегемония на Германия и Франция, общо взето, се подчиняваше на онова, което прави Германия. Не знаем сегашната френско-германска двойка как ще се прояви. Госпожа Меркел е с много голям опит и голям авторитет. Господин Макрон е млад, няма никакъв опит, така че нищо чудно той да води просто германска политика. 

В този много несигурен за Европа период, когато тя е доста отслабнала, ако успеят да намерят общ език, може би ще се стигне до някакви реформи, прогнозира още Роглев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!