Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за Кипър отново в задънена улица

Ограда в буферната зона на Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Айде прекрати преговорите с лидерите на етнически разделения остров, след като те не успяха да се договорят за свикване на финална конференция за постигане на цялостно споразумение.

Въпреки това от ООН заявиха, че дългогодишният мирен процес не се е провалил, предаде Асошиейтед прес.

През последните 9 дни Айде проведе отделни срещи с лидерите на двете общности - Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, но заяви, че няма смисъл те да продължават, тъй като по думите му няма перспективи за споразумение относно детайлите на конференцията.

Остров Кипър е разделен от 1974 година, когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция.

Човешка верига от кипърски гърци и кипърски турци прави опит днес да свърже двете части на разделената столица Никозия с искане за "Решение сега" и обединяване на страната. Събитието се организира от гражданската инициатива "Да обединим Кипър сега", която всяка вечер в продължение на седмица събира хора от двете общности в буферната зона.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!