Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 кинотворби в Седмицата на испанското кино

| обновено на 31.05.17 в 15:40
Седмицата на испанското и ибероамериканското кино у нас започва утре и ще продължи до 11 юни. По думите на Хайме Ермира, културно аташе на Кралство Испания у нас, "програмата на 24-то издание на фестивала включва рекорден брой филми - 29, от които деветнайсет са премиери, а десет са показвани на миналогодишното издание." Изключително разнообразна е програмата - драми, комедии, документални филми.

Хайме Ермира отбелязва, че това е фестивал, който се разраства през годините, и пояснява, че в тазгодишното издание зрителите ще видят филми с Пенелопе Крус, Антонио Бандерас. Специален гост на фестивала ще бъде и каталунският режисьор Хосе Луис Герин - един от най-иновативните и влиятелни творци в съвременното европейско кино. Той ще бъде представен с тематичен кино цикъл с едни от най-добрите му документални филми - в дните между 6 и 9 юни в "Червената къща", а на 8 юни лично ще представи новия си филм "Академия на музите" в кино "Люмиер" от 19.00 ч.

Ермира сподели пред Радио София кои филми от фестивалната програма са го впечатлили:

Филм, който много ми хареса, това е "Късно е за гняв" - сериозен и много впечатляващ. Бразилският филм "Акуариус", който засяга социални теми, също ми хареса. Изключително оригинален е и кубинският "Хуан на мъртвите", в който един човек е нает от своите съседи, за да убива зомбита.

Досегът до испанската култура в София продължава с гостуването на испанската трупа "Рон Лала" в театър "Азарян" на 4 юни със спектакъла "Сервантина - версии и диверсии по текстове на Сервантес":

Това е нов спектакъл, който представя различна, модерна гледна точка по отношение на испанските класици. Става дума за интерпретация, която ми се струва доста подходяща, защото когато сме в училище и ни карат да четем "Дон Кихот" всички го считаме за задължение, но когато го правим за удоволствие, виждаме колко забавен е Сервантес. Същото е и с "Рон Лала". Рядко съм се смял толкова, колкото с тях. От този спектакъл се научава много за Сервантес, за класическата испанска литература. Имат уникален текст, че чак ти се приисква да затанцуваш и да се радваш на живота. Спектакълът е със субтитри и ще има само едно представление.   

На 7 юни - в рамките на Седмицата на испанското кино, е и гостуването на Испанския национален балет.  Спектакълът, който е от четири части, ще бъде представен в зала 1 на НДК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!