Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Татко" - книга изповед, създадена с изумително изящество

От тази седмица на книжния пазар в страната може да се намери най-новото издание на романа „Татко“ – един от големите шедьоври на американската литературна класика, създаден от Уилям Уортън през 1981-а.

Надали някъде по света има любител на книгите, който да не познава добре най-популярната творба на Уортън – романът „Пилето“. И въпреки нейната изключителност, не са малко специалистите, които смятат, че най-силната и истинска книга на американския автор всъщност е друга. Става въпрос за „Татко“ – един от най-искрените и завладяващи романи за отношенията между родители и деца; за любовта и прошката; за миналото, настоящето и бъдещето на всеки един от нас. Една книга-изповед, създадена с изумително изящество и дълбока емпатия. Книга, в която наред с лудостта и тъгата, присъстват обичта, светлината и щастието.

Издателят Христо Блажев посочи пред Радио София, че тази книга е абсолютна есенция на това да си баща, това да си син. И тези роли са свързани много силно в нея.

Сложни, страдащи, но и способни на обич и състрадание – такива са героите на Уортън. А той самият продължава да бъде енигма – до ден днешен сигурните факти в биографията му остават изключително дефицитни, а новите издания на книгите му у нас се броят на пръстите на едната ръка. Каква е причината за този феномен никой не се наема да каже.

Христо Блажев разкри, че до края на годината на пазара ще се появи и третият много популярен роман на американеца „Отбой в полунощ“ и нещо още по-любопитно - чуйте в записа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!