Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниските изкупни цени на есенниците не могат да покрият разходите на зърнопроизводителите

жътва

Масовата жътва на есенниците ще закъснее в цялата страна с 2 до 4 дни заради последните валежи, въпреки че кампанията бе открита официално на 14-ти юни. Прибирането на реколтата ще започне първо в Южна България в районите на Карнобат, Пазарджик и Пловдив, а в северните части на страната се очаква чак в началото на юли, коментира в интервю за Радио Стара Загора зам.-председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.  В момента предлаганата изкупна цена за ечемика е 250-260 лв. за тон, а за пшеницата – 270 лв. за тон, което е много ниско и не може да покрие разходите на зърнопроизводителите. Нормалните изкупни цени за пшеницата са 320-330 лв. за тон, уточни Костадинов.

Тази година очакваният добив ще бъде около и малко над средния за страната, който е 450 кг. от декар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонтните дейности в Ямбол продължават

Община Ямбол завърши ремонта на участъка, свързващ улица "Боровец" с Околовръстен път "Изток" и комплекс "Доктор Дончев". Дължината на ремонтирания път е 1000 метра, като пътната настилка е изцяло възстановена. По време на ремонта са положени два..

публикувано на 16.08.24 в 16:01

Над 400 души от "Традиция" пресъздават епичната битка за Шипка на 24 август

Над 400 души от НД "Традиция" ще пресъздадат епичните боеве за Шипка по време на Руско-Турската Освободителна война от 1877-1878 година, на 24 август, тази година , съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“...

публикувано на 16.08.24 в 16:00

Второ белоглаво лешоядче от старозагорския зоопарк, ще бъде освободено в Природен парк „Сините камъни“.

Второ белоглаво лешоядче на родителите Белчо и Сание от старозагорския зоопарк, ще бъде освободено в Природен парк „Сините камъни“. Пилето бе взето днес в Спасителния център на Сдружение „Зелени балкани“, в чийто инкубатор бе излюпено, преди да бъде..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

Променя се маршрутът на автобусна линия с номер 22 в Стара Загора

Община Стара Загора уведомява, че от 19 август 2024 г. до 15 септември 2024 г. се променя маршрутът на движение на автобусна линия с номер 22. П ричината е свързана с извършването на строително-ремонтни дейности на ул. „Одринска епопея" - в участъка от..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

Паметникът на връх Бузлуджа подлежи на строително обследване за безопасност

Трябва да се изработи концепция и стратегия за бъдещи действия по отношение на функционалността на Дом-паметника на Българската комунистическа партия (БКП) на връх "Бузлуджа" . Това е било решено на среща между министъра на културата Найден Тодоров и..

публикувано на 16.08.24 в 15:07

В разгара на лятото броим 6 лева за розов домат

Добивите на домати на открито през този сезон  в Старозагорска област са драстично занижени. Цените на производителите на Централния кооперативен пазар в Стара Загора за килограм розов домат достигат 6 лева.  В производството на плодови зеленчуци в..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Термокамери на „Грийнпийс“ България отчетоха над 70 градуса в Хасково и Димитровград

Продължава горещата вълна у нас . Днес е обявен жълт код за високи температури.  В най-горещите дни от „Грийнпийс“ България обикалят страната, за да покажат до колко градуса достига температурата на въздуха в градска среда. С помощта на термокамери..

публикувано на 16.08.24 в 09:50
Снимка: Плакат

Започва рок фестивалът „We Are Going To Мъглиж“

Фестивалът за българска рок музика „We Are Going To Мъглиж“ се открива днес от 19 часа в местността „Равня“ край Мъглиж.  За 11 поредна година, почиталите на българския рок, ще могат да чуят най-доброто от българските групи в два дни.  Тази..

публикувано на 16.08.24 в 09:40

Магистрала към морето: оцеляване на късмет

Засилен трафик към морето се очаква и този уикенд. За опасен участък на АМ „Тракия“ край Стара Загора и лоша инфраструктура в отсечката по магистралата между Нова Загора и Ямбол предупреждава пътният експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 16.08.24 в 09:25

Овладян е пожарът край Сливен, полицията издирва единия от извършителите

Пожарът над Сливен е локализиран и овладян. Това обяви тази сутрин областния управител Чавдар Божурски пред БНР. Днес стана ясно, че единият от извършителите все още се издирва от полицията, въпреки, че снощи бе обявено, че са задържани две лица. Огънят..

публикувано на 16.08.24 в 09:09