Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за смесена избирателна система на БСП беше одобрен от Националния съвет на партията

| обновено на 24.06.17 в 18:35
Снимка: БТА
Проектозаконът на БСП за смесена избирателна система получи одобрение от Националния съвет на партията. Той ще бъде внесен идната седмица в парламента,  обяви лидерът на партията Корнелия Нинова:

От месеци наред предлагаме нашата теза за смесена мажоритарно-пропорционална система, която дава възможност да отговорим на очакванията на хората, показани в референдума за мажоритарен избор, но и да се запази държавността, институциите и парламентаризмът в България

Проектът е изготвен от професионална експертна група - конституционалисти и математици. Според него, броят на депутатите се запазва на 240, като половината ще се избират мажоритарно, останалите - пропорционално и изборът да бъде в един ден и в един тур. Нинова представи и останалите акценти в проекта:


Два вида бюлетини  - една за пропорционален изборна кандидатите на партиите и коалициите и отделна бюлетина за мажоритарен избор. Един кандидат може да участва и в мажоритарна , и в пропорционална листа. Второ гласуване - само там, където няколко мажоритарни кандидати имат еднакъв брой гласове.

По-рано Таско Ерменков аргументира идеята на социалистите за смесена система така:

Дали е подходящо за България, или не, това ще стане ясно в момента, в който го внесем за обсъждане и гласуване. Според мен обаче, хората ни показаха еднозначно, че начинът, по който досега ни избират, не е начинът, по който те искат. И в същото време да отчетем интересите на българския народ, за да не превръщаме държавата във феодален двор на няколко само, единствено по неизвестни причини подбрани на 100% мажоритарни депутати.

На друго мнение беше бившият лидер на БСП Михаил Миков:

Много амбициозно, един закон от 400 текста, да променяш цяла система само с промени в някои от текстовете. Това ще създаде тепърва сериозни проблеми, ако въобще се приеме. Има ли договорено мнозинство, което да стои зад смесена система? Аз досега не съм чул. Какво става с една малка страна, когато копираш Франция, Германия, системата ще може ли да проработи в условията на България?

След пленума стана ясно, че БСП се готви да стартира своя телевизия през октомври. На заседанието е имало критици, които са предложили средствата, които биха се вложили в паметника на Бузлуджа, да отидат за телевизията. Корнелия Нинова увери, че няма нужда да се избира и че двата проекта ще се движат паралелно.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!