Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонио Гутериш: Няма да се определя краен срок на преговорите по Кипърския въпрос

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческа възможност за решаване на конфликта, който разделя Кипър от десетилетия – така генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече днес международната коференция по Кипърския въпрос, която се провежда в швейцарския курорт Кран Монтана. Гутериш се включи в нейния трети работен ден и участието му е от ключово значение за продължаването на мирния процес.

Основният въпрос, който се обсъжда на конференцията, провеждана под егидата на ООН с участието на лидерите на двете кипърски общности, представители на страните-гаранти Гърция, Турция и Великобритания, и ЕС, е за сигурността и гаранциите на бъдещия федерален Кипър. Решаването му ще отвори пътя към постигането на цялостно и устойчиво споразумение за мир и обединение на страната, но преговарящите страни имат коренно различни позиции как това да стане.

В сесиите в Кран Монтана е постигнат слаб напредък, но все още има много какво да се направи, някои съществени, чувствителни и трудни въпроси остават да бъдат решени, заяви днес Антониу Гутериш.

Преговорите изпаднаха в криза вчера, след като Турция чрез своя външен министър Мевлют Чавушоглу направи предложения за частично изтегляне на окупационните войски от острова и частично запазване на механизма за гаранции. Освен това Анкара обвърза евентуалното решение за сигурността и гаранциите с решаване на другите възлови въпроси във вътрешен план, най-вече политическото равенство на двете кипърски общности и ротационното президенство.

За Гърция и кипърските гърци тези условия са неприемливи, те настояват за формулата 0 войници, 0 гаранции. Кипърският президент Никос Анастасиадис подчерта, че договорът на ЕС и Хартата на ООН дават достатъчно гаранции за правата на човека и конституционалната сигурност на бъдещата федерация. Чавушоглу остро реагира на тяхната позиция: Кипърските гърци и гръцките власти очакват, че гаранциите ще бъдат напълно анулирани и че няма да има турски военни части на острова. Те трябва да се събудят от този сън и да се откажат от тези очаквания.

Няма да се определя краен срок за преговорите, защото ако той бъде поставен, само ще се създадат условия за нерешаване на проблема, посочи още генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Еспен Барт Ейде

Конференцията за обединението на Кипър може да продължи няколко седмици

Международната конференция Женева-2 по Кипърския въпрос може да продължи няколко седмици, обяви днес специалният съветник на ООН Еспен Барт Ейде . Критичните за бъдещето на Кипър преговори започват на 28 юни в известния швейцарски алпийски курорт..

публикувано на 16.06.17 в 17:27

Стотици кипърци настояха в специална декларация за обединение на острова

Стотици кипърци от двете кипърски общности приеха днес в буферната зона на разделената кипърска столица Никозия специална декларация с призив към лидерите на двете кипърски общности за обединение на страната и в подкрепа на международната..

публикувано на 10.06.17 в 15:38

Преговорите за Кипър ще бъдат възобновени на 28 юни

Гръцкият и турският лидери на Кипър ще възобновят преговорите за обединяване на острова, водени от ООН, на 28 юни в Женева. Това предава Франс прес, като се позовава на говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш . Лидерът на гърците Никос..

публикувано на 09.06.17 в 17:57

През юни в Женева ще бъде свикана отново международната конференция по Кипърския въпрос

През юни в Женева ще бъде свикана отново международната конференция по Кипърския въпрос, обяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявлението си след продължилата повече от 3 часа негова среща с лидерите на двете кипърски общности Никос..

обновено на 05.06.17 в 18:57