Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната след падналите обилни дъждове и градушки постепенно се нормализира

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури в 10 области, жълт код за други 15 района

Частично бедствено положение в община Плевен заради опасност от преливане на язовир Николаево

| обновено на 03.07.17 в 18:05
Снимка: Мария Пеева
Обстановката в страната след падналите обилни дъждове и градушки постепенно се нормализира. Аварийни екипи работят по отстраняването на причинените щети по жилищни и обществени сгради и инфраструктурата в отделни райони.

В 10 области в страната е в сила предупредителен оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури. В други 15 района в сила е жълт код.

Националният щаб по Закона за защита при бедствия изслуша докладите на областните управители от Северна България за актуалната обстановка и предприетите действия на тяхна територия.  Оценката на Националния щаб е, че към момента предприетите действия са адекватни на ситуацията.

Направен е преглед на областните и общинските планове за действие при аварийни ситуации, както и на наличната техника. Установена е връзка с доброволните формирования за готовност за действие при необходимост, съобщават още от МВР.  

В заседанието на Националния щаб към МВР участваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, министрите на земеделието и на околната среда, представители на други ангажирани институции, столичният кмет и експерти.

Най-много дъжд е паднал в района на Кнежа. Проливни дъждове и градушка наводниха улици и причиниха различни щети.

Лошото време остави без ток абонати на ЧЕЗ в областите София, Плевен и Ловеч

Заради обилните валежи нови аварии по електропреносната мрежа оставиха без ток населени места в Северозападна България, съобщи за "Хоризонт" Борислава Луканова от ЧЕЗ. Също така ток няма в няколко населени места в София област и в квартали на столицата, съобщи Луканова:
След като във Видин почти всичко беше отстранено, от 14.00 часа има нови населени места без електрозахранване, в общините Брегово и Ново село, в няколко общини в област Плевен. Това важи и за Ловеч, както и за Монтана, София-област. В София прекъсвания има в Горубляне и Панчарево.
От ЧЕЗ се ангажираха да отстранят авариите до края на работния ден, ако няма допълнително влошаване на метеорологичната обстановка.
В Ловешка област заради аварии в електропреносната мрежа, все още без ток са населени места в общините Ловеч, Тетевен, Летница, Ябланица и Угърчин. В региона продължава да вали.

Няма проблем с електроснабдяването в районите обслужвани от другите две дружества - "Електроразпределение Юг" и "Енерго Про".

Проливният дъжд в София предизвика наводняване на улици и създаде затрудения за две от линиите на градския транспорт. Екипи на пожарната оказват съдействие по сигнали за отводняване на улици и приземни помещения. 
Около 90 сигнала за наводнени сгради и жилищни домове в района на Самоков са подадени този следобед. 
Пред "Хоризонт" Валентин Кръстев от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщи, че най-тежко остава положението в Самоков и в Плевенско. Над 250 са сигналите, подадени до момента. 
Най-сериозна продължава да е обстановката на територията на област Плевен предимно в общините Плевен и Гулянци. За отстраняване на произшествията на място е създаден областен щаб, който ръководи екипите на основните части на единната спасителна система, както и привлечената строителна и верижна техника от частни лица и организации. На място работят всички налични екипи на местната пожарна служба. Привлечени са и екипи и средства на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Велико Търново. Важен момент е, че след преливане на язовир "Николаево" е затворен пътният участък между градовете Плевен и Ловеч.

Частично бедствено положение е обявил кметът на Плевен Георг Спартански заради опасност от преливане на язовир Николаево. Принудително са евакуирани пет къщи край Тенекиения хан. Остава затворен пътя Плевен-Ловеч.
Няма бедстващи хора, превантивно се евакуират 5 къщи, съобщи областният управител на Плевен Мирослав Петров. 
Повод за това частично бедствено положение е ситуацията с язовир "Николево", който в такива ситуации винаги става критичен  във връзка с някаква дига, която е започнала да подлизва. В резултат на което пътят Плевен-Ловеч е затворен. Има полицейски екипи от наша страна, от Областна дирекция и от страна на Ловеч. Техниката започва да работи и да отводнява. Има изнесена кална наносна маса, която е излязла на пътя. Техника е дошла от област Велико Търново. Тежка техника, която да подпомогне. Овладяна е ситуацията. Има екип, който е на место. Принудително, дори ще евакуират - те са няколко къщи плюс Тенекиения храм. 

След снощната буря, проливен дъжд и градушки с големината на лешник, а на места и с големината на орех в общините Ловеч, Луковит, Летница и Угърчин, все още има населени места с прекъснато електрозахранване заради аварии. Няма информация за пострадали хора. Най-много дъжд е валял в Дерманци и Угърчин - над 43 литра на кв.м, в Ловеч са измерени 31 литра, а в Луковит - 29 литра на кв.м. Тази сутрин градушка и пороен дъжд са паднали и в Тетевен. Нивата на реките в областта обаче не с се покачили. В Ловеч са подадени осем сигнала за паднали дървета и клони, наводнени мазета, гаражи и шахти. От Общината разчистват наносите и листната маса по основните улици в града. Инфраструктурата не е засегната.

Къщи и леки автомобили пострадаха сериозно от градушките поразили тази нощ град Левски. Ледените късове са били с различна големина. Сформирана е общинска комисия, която оценява размерът на щетите, каза кметът Любка Александрова: 

Градът е като бомбардиран и всички са много притеснени. Много счупени стъкла. Веднага започнаха подмяна, естествено от детски градини. Отново заваля. Покривите са пробити навсякъде, огромни дупки.

Валежите и градушките от тази нощ причиниха значителни щети и в общините Свищов и Павликени. Има селища без ток и вода, аварийните екипи отстраняват повредите. В Свищов има много изкоренени и нападали дървета. В село Овча могила скъсани електропроводници са убили три крави, а стопанинът им, който се опитвал да спаси животните, е със счупен крак, транспортират го в болницата в Плевен, съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев. Вече са отстранени нападалите дървета по пътя през село Червена. Градушки са паднали в пет свищовски села, унищожена е селскостопанска продукция, потрошени са покриви на къщи. Щети по покривите има и в павликенското село Караисен. Градушката е потрошила прозорците на детската градина в селото, има селища без ток, съобщи кметът на Павликени Емануил Манолов. Речните нива в област Велико Търново остават под критичните стойности, има свободни обеми в язовирите.

Дъждът във Видин наводни улици и създаде проблеми на шофьорите. Част от паркинга пред хотел в централната част на града е във вода, залят е и участък от ул." Христо Ботев", както и някои от кръговите кръстовища по централния булевард "Панония". Наводнени са приземни помещения - 24 мазета в комплекс "Вида" в осеметажния вход А на блок 12. Сигнал към "Гражданска защита" е подаден от живущият Цветан Костов:
Не се оттичат добре шахтите. Повдига се нивото на водата и като няма къде да се оттече, то връща и пълни мазетата. Не може да се влезе. Нивото е около 50 сантиметра. Лошото е ако продължи повече и наводни и стигне до нивото на таблото. По-рано имаше силни дъждове, докато не направиха този воден цикъл. Как го правиха, какво го правиха, обаче положението се влоши наистина.
Трудности срещнаха и пешеходците:
Парите са взети, ама нищо не е свършено. Погледнете какво е. Вода до колене и тука, и там, на другото кръстовище. Не са си свършили работата. Такава ни е управията.

Пороен дъжд от 29 литра на квадратен метър  наводни улиците и приземните етажи на сградите в Русе.  Силният дъжд продължи само 42 минути, но успя да наводни улици и приземни етажи и да запуши отводнителните шахти с големия си дебит. Точно в 14,18 минути над града започна пороят, който по данни на хидрометеорологичната служба е бил с интензивност от 29 литра на квадратен метър.

Под вода останаха основни пътни артерии в Русе, наводниха се подлези, има сигнали за наводнени избени помещения и приземни етажи. Много автомобили останаха в образувалите се огромни локви, като по бул."Христо Ботев" тролейбус заседна във водата заедно с пътниците.

В момента участък от пътя Русе - Плевен, в района на село Пейчиново също е залят.

Служителите на пожарната са се отзовали на сигналите и работят с техника за отводняването на сгради и улици, но дъждът продължава да вали.

Тази нощ градушка засегна най-много района на общините Бяла и Две могили, като там села останаха за кратко без електрозахранване.

Обстановката се успокоява, а тепърва ще се изчисляват щетите от природната стихия


Най-много дъжд - около 70 литра на кв. метър е паднал в района на Враца
В следващите часове се очаква валежи да има и в Източната България, съобщи  синоптикът от НИМХ при БАН Анна Дякова:
Валежната обстановка продължава. Ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и градушки. Имаме обявено предупреждение втора степен за значителни валежи и силни бури с градушки в 11 области от Източна България. Там се очаква да паднат количества между 35 и 65 литра на квадратен метър. В 4 области е в сила предупреждението за жълт код за очаквани количества валежи до 35 литра на квадратен метър.
Няма рискове за населението и околната среда около язовирите, които стопанисва Националната електрическа компания /НЕК/. Стените на водоемите са в добро техническо състояние, а речните участъци след тях са почистени и могат да провеждат изпусканите водни количества, информират от НЕК. Нивото на водата в язовирите се контролира. Предприемат се превантивни мерки при наличие на условия за приток на големи водни обеми. Служителите на предприятието "Язовири и каскади" към НЕК са в постоянна комуникация с местните, областните и държавните администрации, които са ангажирани със защита на населението при бедствия и аварии.

Язовирът в Мездренското село Долна Кремена прелива с 5 сантиметра над преливника. Няма опасност от разлив на вода, защото обемът на водоема се намалява контролирано през кран, съобщиха от Кризисния щаб към община Мездра. От община Враца казаха, че след градушките тази нощ в селата Баница и Оходен е унищожена 30 на сто от земеделската продукция. В село Чирен има паднали бетонни парапети на мост на отводнителен канал, по чието отстраняване се работи, за да се предотвратят разливи.

За утре сутрин в 11 области от Източна България е обявено предупреждение втора степен за значителни валежи и силни бури с градушки. Очаква се там да паднат количества между 35 и 65 литра на кв.м. В 4 области е в сила предупреждението за жълт код за очакване на валежи до 35 литра на кв.м.

От звуковия файл можете да научите още за времето от синоптика от НИМХ при БАН Анна Дякова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!