Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради съкращения спря добивът в рудник "Фундаментал" в Бобов дол

Снимка: БГНЕС

Заради съкращения на персонала е спрян подземният добив в рудник "Фундаментал" в Бобов дол. Кметът на общината Елза Величкова подготвя писма до Министерството на енергетиката и до Комисията по енергетиката в Народното събрание за спешна среща за бъдещето на въгледобива и съдбата на около 2 хиляди миньори.

Досега от рудник "Фундаментал" са освободени 17 души, на други 86 са връчени предизвестия. Ще останат на работа само 40 души по поддръжката, обяснил шефът на рудника Красимир Червенярски. Минно-спасителната служба към Мини "Бобовдол" няма да се закрива, а ще се оптимизира съставът ѝ, след като рудник "Бабино" е закрит окончателно. Проблемът с концесията и катастрофалното, според него, състояние на мините в Бобовдол, коментира на пресконференция в Кюстендил и заместник-председателят на НС и депутат от избирателния район Валери Жаблянов:

И възниква въпросът, защо изпълнителната власт не предприема нищо. С какво се занимава министърът на икономиката? Какво прави министърът на енергетиката, след като тази концесия се е превърнала в опасна вече и за населеното място? Има ли намерение някой да развали тази концесия? Има ли намерение да се потърсят и други инвеститори?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!