Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамбург очаква нова вълна от протести срещу Г-20

| обновено на 04.07.17 в 18:40
Снимка: БТА

Северният германски град Хамбург ще бъде във фокуса на световната политика в петък и събота, 7 и 8 юли, когато там се съберат лидерите на 20-те най-развити икономики, заедно с висши представителите на Европейския съюз. В същото време, пристанищният град се готви и за вълна от недоволство и протести срещу Г-20 и водените от тях климатични и търговски политики.

Германската антиглобалиска организация "Аттак" използва концентрираното медийно присъствие в града, за да протестира срещу т.нар. "задушаване  на Земята" от лидерите на Г-20.  На фона на скандирания, маскирани демонстранти дърпаха колан, задързан на възел и затягащ се около голям балон, изобразяващ планетата Земя и образно "издишащ". От едната страна  "лентата" дърпаха активисти с маски на британският премиер Тереза Мей, германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин, а от другата -  на американският президент Доналд Тръмп, френският държавен глава Еманюел  Макрон и турският президент Реджеп Тайп Ердоган.

Очакваме от срещата на върха следния сигнал -  ще продължим да вървим така, както преди. А ние се нуждаем и от по-голям икономически растеж, и от повече свободна търговия. Считаме, че този сигнал е изключително грешен,
посочи активистът и координатор на проявата Томас Еберхарт-Коестер.

По-рано недоволстващите организираха и демонстрация във водите на река Алстер. Активисти от природозащитната организация "Грийнпийс" пък окачиха плакат на канцлера Ангела Меркел на кораб натоварен с въглища с алел да се спре добивът на електричество от суровината.

Снощи силите на реда използваха лютив спрей в опит да разтурят палатков лагер в парка край река Елба - основно сборно място на протестиращите срещу Г-20. Те от своя страна пък  заплашиха да лагеруват по площадите, парковете и пътните възли на града, ако полицията не им разреши да опънат палатките си за през нощта там.

Предприетите в Хамбург мерки срещу демонстрациите са катастрофално действие срещу правото да протестираш. Тези мерки образно декларират банкрута на демокрацията у нас, заключи антиглобалистът от "Аттак".

И докато опонентите на Г-20 се заканват гласът им  да бъде чут на демонстрации в четвъртък и събота, на които се очакват над 100 000 души, около 20 000 полицаи вече са мобилизирани за охраната по време на срещата във втория по големина град на Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!