Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад за дейността на комисията по случаите на неизплатени заплати влиза в НС

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Доклад за дейността на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати е на вниманието на депутатите днес.

Комисията имаше за цел да анализира данните за дължимите възнаграждения и да предложи законодателни промени за ограничаване на подобни случаи. Бяха разгледани и предложения, внесени от омбудсмана Мая Манолова и КНСБ, за промени в Кодекса на труда и още 6 закона. Тези от тях, по които депутатите постигнаха консенсус, ще бъдат внесени като общ законопроект на всички политически сили. Работодатели, които дължат заплати и обезщетения на работниците си да не могат да участват в процедурите по обществени поръчки, както и засилване на контролните функции на Изпълнителна агенция "Главната инспекция по труда" – това са част от предложенията, по които депутатите са се договорили. Що се отнася до предложенията, по които няма консенсус, те могат да бъдат припознати от отделните партии и внесени като техни законопроекти.

В дневния ред на парламента е включено и второ гласуване на изменението на Закона за Българската агенция по безопасност на храните, както и отчет на СЕМ за 2016 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!