Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Не сме искали да се противопоставяме на която и да било институция

| обновено на 07.07.17 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Народното събрание и президентската институция бяха обсъдени на среща в парламента между председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и Николай Копринков, съветник на държавния глава по вътрешната политика.

Цветанов заяви, че двамата са разговаряли за възникналите недоразумения и че е казал на Николай Копринков, че не е нормално президентът да възприема парламента като трибунал:

Никога, по никакъв начин, не сме искали да се противопоставяме на която и да било институция и вие видяхте, че дори и на тези лични нападки, които бяха изречени от президента, най-лесно беше да влезем в същия диалог и ние. Аз смятам, че е недопустимо представители на българските институции да имат такава враждебна позиция в личностен план към когото и да било. Първо няма никакво отношение, било то негативно или позитивно, към президента. Ние разглеждаме президента на Република България като представителя на президентската институция.

По думите на Цветанов, анкетната комисия, която беше създадена в Народното събрание за процедурата по избор на нов тип боен самолет, е в услуга на президента, тъй като, ако има някакви съмнения, те могат да се разсеят точно с прозрачността.

Николай Копринков каза, че не смята, че може да се търси конфликт между институциите:

Тъй като нашият разговор премина в дух на коректност за бъдещи отношения между институциите, които трябва да са в един нормален диалог, не мисля, че може да се търси някакъв конфликт.

В декларация Снежана Дукова от ГЕРБ посочи, че БСП въвличат президента в измислени войни.

Призоваваме ви да спрете да въвличате президентската институция в измислени войни и да се възползвате от липсата на политически опит на президента Радев, за да го употребявате за целите на вашата опозиционна дейност. Оценяваме като негативен симптом, симптом на неискреност внушенията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която нарича сформирането на Анкетната комисия около закупуването на нови самолети "война с президентската институция". Притеснени сме и от изявлението на президента Радев, който нарече новосформираната комисия "постоянно действащ трибунал".

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи:

Не ние въвличаме президента в тази война, а господин Борисов и господин Цветанов с обвиненията за корупция по високите етажи на властта, със съмнения за натиск от страна на президента и така нататък. И моля ви, не използвайте думите "употребявате президента". Това не е президентът Плевнелиев. Ако вие сте свикнали да употребявате президент, да казвате: "Магаре да ви вържа, магаре ще изберете", това е друг човек. Президентът Радев излиза със собствени позиции и знаем, че много ви заболя за позицията му за единен орган за борба с корупцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!