Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР ще плаща на полицаите униформите, които не им е осигурило, решиха окончателно депутатите

| обновено на 13.07.17 в 11:08
Снимка: БГНЕС

Окончателно, МВР ще плаща на полицаите униформите, които не е успяло да осигури. Депутатите одобриха на второ четене промяната, която трябва да заобиколи трудностите, които обжалването на обществени поръчки за униформи създават. Полицаите ще получат пари за униформи, които не са получавали в последните 5 години. 

Мярката ще струва на бюджета 30 милиона лева. Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов обясни:

Благодаря на Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи и на всички колеги от всички парламентарни групи, които участваха във вътрешната комисия по тези законодателни промени и пълният консенсус, който постигнахме, както с колегите от БСП, ДПС, "Воля", ОП и ГЕРБ, и смятам, че когато е по тема "Сигурност" даден законопроект, трябва да се гласува по този начин.

ГЕРБ предприе мярката, след като на скорошните си протести полицията поиска нови униформи и по-високи заплати. 


Цветан Цветанов заяви в кулоарите на парламента, че служителите в МВР ще получат парите си за униформи накуп. 

Министерство на финансите е в готовност веднага да предостави тези пари. Ще се направи съответният график, ще се направи съответното изчисление на всички тези служители, дали някои от тях е получавал някакви атрибути от последните униформи през годините, защото ако някой е получавал обувки и панталон, те ще бъдат приспаднати от сумата, която трябва да се отчете, така че в текстовете, които днес приехме, там всичко това нещо е прецизирано и парите ще бъдат получени накуп от служителите за всички тези натрупани години.

Забелязва се тенденция за липса на интерес към полицейската професия и сериозно текучество, подчерта в кулоарите на парламента заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов
Показателен е последният конкурс в зоналното жандармерийско управление в София, когато за 170 места  се явиха 130 кандидати, ако не се лъжа и бяха назначени 90. Надявам се да се запази тази тенденция, която се оформи миналата година. В края на миналата година бяха назначени повече служители, отколкото напуснаха. Смятам, че и през тази година ще успеем да запазим тази тенденция.

Красимир Ципов изрази задоволство от политическия консенсус при гласуването на поправките на второ четене на Закона за МВР, с които всички полицаи ще получат пари за униформи, неизплащани в последните 5 години. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!