Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община планира възстановяване и промени в някои части на Борисовата градина

| обновено на 15.07.17 в 13:56
Специален файтон повози спечелили игра във фейсбук софиянци
Снимка: БТА
Борисовата градина не е просто красив парк с дълга история, а място на паметта, една малка вселена на всичко важно за съвременния човек, отбеляза Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, по повод честванията на 135 години от създаването на парка.
Във връзка с юбилея Столичната община планира различни инициативи.

Парк „Княз Борисова градина“ е най- старият и най-голям парк в столицата, отбеляза заместник кметът на града Йоанна Христова.Територията на парка надвишава 3000 декара:

През 1882 година  Столичен градски общински съвет гласува създаването на разсадник тук на това място, около който да бъде създадена и градина. Преди, това е било пасище. Първите дървета са пренесени от Лозен, Кокаляне, за да могат да бъдат засадени тук.

Разходка в парка с автентичен файтон от началото на 20 век, се превърна в атракция за посетителите. Реставрираният файтон се съхранява в Музея за история на София, обясни Тодор Чобанов:

Паризер Ландо се счита за мерцедеса на онези времена и е подарен от княгиня Клементина на нейния син Фердинанд за сватбата му с Мария-Луиза.

През следващите месеци, общината планира възстановяването на елементи от парка в автентичния им вид, както и запознаване на гражданите с историята на Борисовата градина. Христова допълва:

Създаване на алея на птиците с най-ценните и често срещани видове тук. Планираме да направим и алея на вековните дървета и предстои езерото с птиците също да бъде възстановено.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!