Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствоведът Милена Георгиева: Иван Пенков е нашият модерен класик

Портрети на Иван Пенков от изложбата му в галерия „Васка Емануилова“

Като живот и творчество Иван Пенков е достатъчно изследван, казва проф. Милена Георгиева, куратор на изложбата, посветена на 120 години от рождението на художника и допълва:"Това което липсва е показването му пред публика, защото има една голяма изложба, която е преди 13 години - в Софийската градска галерия. От тук нататък трябва да се задълбочим върху  детайлите".
А иначе публиката в галерия "Васка Емануилова" ще види портретното творчество на Иван Пенков: рисунки, ескизи, скици, автопортрети, портрети на близки и негови приятели. Една пъстра смесица от различни типажи.
СнимкаКато дългогодишен изследовател на творчеството на Иван Пенков проф. Милена Георгиева го описва като великолепен художник и човек, от чийто морал можем да извлечем много поуки. "Макар да живее в два изоморфни  режима, той винаги намира начин да бъде полезен, да приложи своите знания, така че българското, което винаги го е вдъхновявало, независимо от политическите обстоятелства е съумявал да го изяви по един или друг начин. Той е нашият модерен класик", категорична е проф. Георгиева.  
Иван Пенков е от малкото пишещи художници у нас, така че не само неговото творчество, а и писаното му слово ми помогнаха да разбера художника Иван Пенков, отбелязва изкуствоведът Милена Георгиева. "Той е изключително наблюдателен, много интелигентен, обичащ живота. Бохем."
От любимите афоризми на Иван Пенков тя харесва и обича да цитира един, който гласи: "Да се любуваш пред огледалото е безсрамна суета, но да се изследваш в огледалото е най-тежкият двубой със себе си".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!