Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община с увеличени приходи в сравнение с миналата година

Закриват отделения в общински болници в София заради ниски финансови резултати

Снимка: Столична община

Близо 397 милиона лева приходи от такса смет и данък върху недвижимите имоти и превозните средства е събрала до този момент Столичната община. В сравнение с миналата година приходите са със седем милиона повече, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов:

До 30 април, тези, които платиха данъците, се възползваха от 5-процентната отстъпка върху Данъка за моторните превозни средства и Данъка за недвижимите имоти, което на фона на лихвените проценти, които в момента се получават в банките, е значителна отстъпка. Другото, което повлия положително върху приходите е, че всяка година започваме все по-рано данъчната кампания. Тази година успяхме около 20 януари да стартираме данъчната кампания за моторните превозни средства, така че правим всичко възможно да избегнем струпванията в последния момент.

Отделения в две общински болници в София ще бъдат закрити заради ниски финансови резултати.

Във Втора градска болница прекратява работа отделението по гинекология, а в Пета градска - по неврология.

Пред "Хоризонт"  Дончо Барбалов увери, че закриването на отделенията няма да се отрази на пациентите:

Няма място за притеснение. Това са действия, които бяха в резултат на сериозен анализ за дейността на болниците, дейността на всичките отделения в тях. Беше преценено тези, които нямат добри резултати и където съществуват достатъчно възможности хората да получат здравната услуга на друго място, да бъдат преструктурирани с оглед оптимизиране на разходите на болниците, защото все пак нашите болници, както всички останали, работят като търговски дружества и ние не можем да си позволим те да работят на загуба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!