Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още не е ясно кой е източникът на острите миризми в Разград

Все още не е ясно кой е източникът на острите миризми във въздуха на Разград. Местни жители протестираха в началото на седмицата заради проблема, който втора година засяга града. По темата извънредно се събра общинският съвет. Директорът на РИОСВ в Русе Любомир Атанасов съобщи:

Към момента нямаме някаква контретна, ясна, точна визия кой е истинският замърсител и източникът на тези миризми в Разград. Изобщо дали е замърсяване още не е ясно.

Теменуга Газдова, роководител на местния клон на фармацевтично предприятие, най-често сочено от жителите на града като потенциален източник на миризмите, отхвърли, като напълно неоснователно набеждаване, подобни твърдения.

Само миналата година сме имали окол 20 проверки от клиенти и регулаторни власти.

Другият сочен за потенциален източник на миризмите - градската пречиствателна станция също не е причина за проблема каза управителят на водоснабдяването в Разград Стоян Иванов.

Категорично заявявам, че градската пречиствателна станция не излъчва емисии пораждащи острата и неприятна миризма.

Малкото данни от проверките на въздуха не са достатъчни да се направи най-важният анализ за здравето на хората в региона, каза директорът на РЗИ в Разград д-р Ася Генева. Тя предложи:

Да има една мобилна станция, която да измерва състоянието на атмосферния въздух през цялата година.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсменов увери, че ще съдейства такава станция да бъде осигурена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!