Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ехо класик" за звездното клавирно дуо

Аглика Генова и Любен Димитров: Наградата е не само за нас, а и за България

Получаването на наградата "Ехо класик" е звезден момент в нашия живот, казва Аглика Генова и допълва: Моментът е звезден, защото не може да се опише като емоция, като удовлетворение за усилията, които сме положили, а те не бяха малко. Чувстваме се щастливи.

Има ли по-висока музикална награда от тази? Любен Димитров обяснява, че това е най-високият музикален приз, неслучайно определян и сравняван с "Оскар"-ите в Холивуд. По думите му, това е награда, която се базира на изключително много информации, които се събират от журито на немската "Фоно академия", изградена от представители на всички водещи, средни или по-малки звукозаписни компании, които в световен мащаб са активни и произвеждат дискове на пазара. 

Наградата "Ехо класик" е инициирана от немската "Фоно академия" преди 20 години. В началото призът е общ за джаз, поп и класика, а няколко години по-късно се обособяват три награди : "Ехо поп", "Ехо класик" и "Ехо джаз". За тази година вече са присъдени наградите "Ехо поп" и "Ехо класик", а в края на годината предстои обвяването на носителите на "Ехо джаз". 

Любен Димитров уточнява, че процесът на подбор за тези награди е изключително детайлен. Важен факт е, че един диск не може да бъде подаден за оценка в Академията от самите артисти, а единствено от звукозаписните фирми, които от своя страна могат да направят това, ако съответният компакт диск вече е имал десет рецензии от световни музикални издания. Представянето на съответния артист на международната сцена през годините, рецензиите, които е получавал, също са част от компонентите за определянето на носителите на наградата.

Церемонията по официалното награждаване ще се състои на 29 октомври в Хамбург.

Още - чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!