Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според изследване на „Галъп“

Мнозинството от българите смятат, че тежкотоварните автомобили трябва да плащат повече при преминаване по пътната мрежа

| обновено на 28.08.17 в 17:56
Снимка: Радио ВИДИН

Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа, сочи изследване на „Галъп интернешънъл“. Мнозинство от хората - 76% твърдят, че са чували за новата система за таксуване по пътищата и макар да не я намират за особено ясна, й възлагат определени надежди. 

От запознатите със спецификата на новата система, която включва по-високи такси за тежкотоварните превози, 63 процента намират този принцип за справедлив, а 32 на сто са на обратното мнение. 83 процента са съгласни с твърдението, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат повече, а мнозинството от 73 процента са готови да подкрепят дори въвеждане на такси за тирове и извън магистралите. Всичко това означава, че тежкотоварният трафик се възприема като сериозен проблем от страна на пълнолетните българи. 

В същото време обаче, налице е опасението, че евентуалното поскъпване на преминаването на тежкотоварни моторни превозни ще доведе до трудности в бизнеса и до оскъпяване на превозите. Няма обаче единно мнение по въпроса дали новата система ще ограничи корупцията. 66% смятат, че ще се повиши събираемостта на глобите. 

Изследването на „Галъп интернешънъл“ е възложено от Агенция „Пътна инфраструктура“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!