Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъстра експозиция представя съвременната керамика

Момчил Цветков: Любовта към изобразителното изкуство изисква подготовка

Снимка: Facebook
Над 40 участници на различна възраст представят свои произведения във Фестивала на съвременната керамика, организиран от секция "Керамика" на Съюза на българските художници. Фестивалната сцена е галерия "Райко Алексиев".

Скулпторът Момчил Цветков, който заедно с проф. Божидар Бончев е в основата на провеждането му, казва, че когато се прави обща изложба с много автори, не може да се прокара единна концепция и затова тя е малко по-пъстра, отколкото трябва да бъде, но за сметка на това е по-интересна. В експозицията като почетен гост - по повод неговата 80-годишнина, е поканен скулпторът Крум Дамянов. Специални гости на фестивала са и скулпторът Георги Донов, както и графикът Захари Каменов.

Важна посока на това първо издание на фестивала е и вниманието към младите автори. За тях Момчил Цветков отбелязва: Приятно ми е, че съм провокиран от млади автори, от това че носят нови послания, а това обогатява цялата среда.

На въпросa - има ли тенденции в съвременната керамика, Момчил Цветков отговаря, че тенденциите в изобразителното изкуство общо взето се отразяват и в съвременната керамика. Има неща по-концептуални, други с повече разказ, има контакт на керамиката с повече материали и така се получава тази по-голяма пъстрота на произведенията. 

Експозицията ще продължи до 27 септември. Организаторите имат уверението, че с финансовата помощ на Фонд "1300 години" ще бъде отпечатан каталог, в който да бъдат запечатани емоциите на изложбата.

Още - чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!