Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За симбиозата между човека и природата

2
"Симбиотично" - новото пространство на Бургаските солници
Снимка: Гергана Гайдарова

Голям град, промишлено производство и защитена зона  - една неочаквано добра комбинация ви посреща край Бургас. Тя носи името „Атанасовско езеро“ - може би единствената природна забележителност у нас, която празнува рожден и имен ден.

Освен това, над езерото минава най-големият път на прелетни птици в Европа „Виа Понтика“, а на територията на Бургаските солници, също част от езерото, ежегодно се организира Фестивалът на солта. Неговите инициатори са от фондация „Биоразнообразие“, които съвместно с Българското дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ реализират проекта „Солта на живота“.

Резерватът си има план за управление, който ясно указва в кои периоди може да работят солниците и кога е абсолютно забранено, защото ще пречат на птиците. Ние, като природозащитна организация, се опитваме да привлечем европейски средства, с които да бъде развиван регионът. Езерото е точно симбиоза между хората, между запазената природа и крехките взаимоотношения, които изграждат и пазят тази екосистема, разкрива ни тайната на успешното управление на защитени територии Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“. С нея се срещнахме в едно ново пространство на солниците - „Симбиотично“, където  можете да се запознаете с уникалните характеристики и история на мястото, както и да се порадвате на цветовете на „циганското“ лято.

Още за най-гостоприемния резерват у нас - чуйте от разговора на Гергана Гайдарова с Радостина Ценова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия