Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 11% от българските средни предприятия инвестират в нови технологии

Снимка: БГНЕС

Едва 11% от българските средни предприятия инвестират в нови технологии, докато в Германия, Швейцария и Холандия това са 40 на сто от компаниите. Това заяви в Пловдив Марк Никлас, директор отдел "Иновативни политики за растеж" към Европейска комисия. Той участва в бизнес форум, посветен на бъдещето на икономиката и дигиталните трансформации.

По думите на Марк Никлас, в обновената икономическа стратегия Европейската комисия залага на производства с висока добавена стойност, цифровизацията, но и на приспособяването на хората. Трябва да се отделя и сериозно внимание и на опазването на околната среда и не на последно място е излизането на трети пазари.

От своя страна Гунар Мюнд, директор "Иновации и конкурентоспособност" в Европейската инвестиционна банка, препоръча на българския бизнес повече смелост при влагането на средства в нови технологии, защото сега страната ни е на последно място в класацията на европейските държави.

Според вицепремиера Томислав Дончев това, че сме относително малки и неразвити, може да е нашият шанс:

България тръгна късно с изграждането на интернет инфраструктурата и това й позволява днес да има едни от най-добрите интернет връзки в света.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!