Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа от Русия за Кипърския въпрос във фокуса на визитата на Анастасиадис в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличаване на руските инвестиции в Кипър и политическа подкрепа от Русия за решаването на Кипърския въпрос са във фокуса на започналото днес двудневно официално посещение на президента на Кипър Никос Анастасиадис в Москва.

Традиционно добрите икономически и политически отношения между Кипър и Русия и тяхното засилване, последните събития в преговорния процес по Кипърския въпрос, регионални и международни въпроси ще бъдат обсъдени в срещите на Анастасиадис с руския премиер Дмитрий Медведев и с президента на Русия Владимир Путин. Очаква се важна тема да бъдат и отношенията между Русия и Европейския съюз, в които Кипър може да играе ролята на посредник.

Анастасиадис се стреми да стимулира още по-активното навлизане на руските инвестиции в Кипър, за което ще бъдат подписани пет споразумения за икономическо сътрудничество между двете страни. По време на бизнес вечеря днес той ще увери водещите руски бизнесмени, че могат да разчитат на Кипър като надежден партньор. Сътрудничеството е взаимноизгодно, тъй като Русия и нейната икономика действат като катализатор за растежа на кипърската икономика, докато Кипър осигурява портал за Русия към Европа.

За Кипър е много важно, че Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН напълно подкрепя позицията му относно постигането на справедливо и трайно решение по Кипърския въпрос.

Според кипърски политически анализатори в разговорите си в Москва Анастасиадис ще изрази притесненията и безпокойството на страната си от сделката за продажба от Русия на Турция на зенитно-ракетни комплекси С-400.

Визитата се коментира и като търсене от страна на Никос Анастасиадис на подкрепа в изборите за президент, които ще се проведат на 28 януари и в които той ще се бори за втори мандат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!