Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводненията в Бургаско взеха жертви, има и изчезнали хора

Червен код за опасно време е обявен за област Бургас, оранжев код за обилни валежи е в сила за други три области в страната

| обновено на 25.10.17 в 11:18
Село Кости
Снимка: Антон Ангелов

Наводненията в Бургаско взеха три жертви, има и хора в неизвестност. Частично бедствено положение е обявено в община Бургас и в община Камено

Последно 80-годишна жена е намерена мъртва в двора на къщата си в Равнец. Много райони на община Камено са непроходими заради наводнени и разрушени пътища. Десетки хора са евакуирани. Полицейски патрули отбиват движението и пренасочват автомобилите по алтернативни маршрути. Частично бедствено положение е обявено и в бургаските квартали "Горно Езерово", "Долно Езерово" и в селата Маринка и Извор. Пътят за село Извор е затворен поради преливане на реката, непроходим е и пътят между кварталите "Долно Езерово" и село Братово

Двама души са се удавили в община Камено след проливните дъждове през денонощието, издирват се и още изчезнали хора. Най-тежко е положението в селата Черни връх, Полски извор и в Ливада в общината. Кметът на Камено Жельо Вардунски съобщи, че освен един загинал мъж от Полски извор, има и друг инцидент:

В момента и в Ливада има удавена жена, и един в неизвестност. Търсят още една жена в Черни връх. Има един полуотнесен мост между Тръстиково и Ливада.

Наводнения след обилните дъждове тази нощ доведоха до евакуация от село Равнец, Братово, квартал "Долно Езерово".

Метеоролозите обявиха най-високата степен за проливни валежи, след като в района на Карнобат са измерени 178 литра дъжд на квадратен метър. Наводнени са къщи в община Карнобат

Канализацията не можа да поеме огромното количество вода, каза кметът на общината Георги Димитров:

Избиха шахти по улиците. Имаме наводнени мазета от 20 сантиметра до един метър. В едно село нямаме ток – Драгово. Чакаме обаче още сигнали.

Общо 6 къщи са наводнени, допълни Георги Димитров. Част от жителите на царевското село Кости са евакуирани, където река Велека е преля. Кметът Антон Ангелов каза за "Хоризонт":

В 5 часа сутринта беше това. Всичко покрай реката, лъките – всичко е залято. Водата е доста повече от предния път. Хората почти всички са евакуирани. Останаха две жени в една къща на по-високо, ако нещо се наложи, вече да евакуираме и тях, но засега не желаят да излизат и въобще много ни е трудно в момента.

Сериозни количества дъжд са паднали и в община Малко Търново, но обстановката е по-спокойна. Няма наводнени терени, увери кметът Илиян Янчев.

Кметът на Бургас Димитър Николов увери по-рано тази сутрин, че всички служби са включени в помощ на гражданите:

В 3 часа започна силният дъжд в село Равнец. Наложи се да започнем евакуацията на една голяма част от селото – там, където се събират двете реки. До последно един човек остана бедстващ, но и него го извадихме от водата. Започна вече отводняването на къщите, които бяха залети. В "Долно Езерово" бяха залети и двете дерета. И там се наложи евакуация.

Наводнени са къщи и улици и в кварталите "Горно Езерово" и "Меден рудник"Има сигнали за паднали клони и задръстени шахти. Очаква се водата да се изтегли, за да бъдат оценени щетите.

От АПИ предупредиха, че заради свлачище в района е затруднено движението между 325 до 359 километър на магистрала "Тракия", в посока София. Затворени са пътищата към Братово, Константиново и направлението Полски извор – Тръстиково.

Паднали дървета затрудниха движението по пътя Шипково – Рибарица. Автомобилите се движат в една лента и шофьорите трябва да са с повишено внимание. 

Червен код за опасни явления е в сила за област Бургас, предупредителен оранжев код за обилни валежи важи за други 3 области в страната – Кърджали, Хасково, Ямбол.

Очакват се валежи между 35 и 50 литра на квадратен метър. По Южното Черноморие ще духа и силен североизточен вятър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!