Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светила от цял свят на конференция за водата в София

Снимка: pixabay.com
От днес до 29 октомври София ще събере едни от най-изтъкнатите умове на 21-ви век, които ще вземат участие в 12-ата международна конференция, посветена на водата. Повече от 150 водещи в сферата си специалисти и над 30 лектори ще представят своите научни разработки, изследвания и открития по време на научния форум „Физика, химия и биология на водата. Сред участниците са Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание – откривател на вируса ХИВ, проф. Джералд Полак – научен организатор на конференцията, българката Румяна Ценкова – професор по биоизмервания от университета в Кобе, Япония.

За първи път по време на конференцията ще се проведат семинар и изложение на иновативни технологии, свързани с водата и уникалните й свойства. На семинара ще бъдат представени и резултатите от глобален научен експеримент, провеждан под егидата на проф. Серж Кернбах от "Кибертроника Рисърч", Германия. Той и негови български и руските партньори ще покажат нагледно технологията за пренос на информационни копия на химически вещества до всяка точка на света от технически център през интернет платформа, като и двете са базирани в София.

Научните достижения, представени на конференцията, могат да бъдат полезни и за развитието на българската икономика предвид огромния ресурс на първични минерални води у нас, изтъкна Веселин Пенев, организатор от българска страна. След края на конференцията всички изказани мнения и представени достижения ще бъдат обобщени в издание, което цели да се инициира създаването на една нова държавна парадигма за използване на водния ресурс у нас.

Конферентната част на събитието ще бъде предавана пряко онлайн.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!