Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите срещу добива на газ в Добруджа дадоха срок за оттегляне на инвестиционното предложение

Те поставиха ултиматум предложението за проучване и добив на газ да бъде оттеглено до 3 ноември

Протест срещу добива на газ в Добруджа
Снимка: Мая Щърбанова

След почти четири часа дебати приключи последното обществено обсъждане на инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в находище „Спасово“, община Генерал Тошево. Присъстващите над 500 души в залата поставиха ултиматум на фирмата-инвеститор да оттегли предложението си в срок до 3 ноември. 


Лъчезар Петров от фирмата инвеститор:
"Русгеоком БГ" -ЕАД откри газово находище в пясъчници, явяващи се конвенционален - подчертавам, източник на природен газ.

Редица изказвания на инженери, юристи и специалисти-геолози в залата обориха това твърдение, тъй като за добива на конвенционален газ не е необходимо да се правят сондажи на дълбочина от 2 700 метра, както е предвидено. Инж. Иванка Казакова заяви, че за находище "Спасово" не може да се говори, тъй като има само проучвания в село Рогозина:
Находище "Спасово" няма. Имате геоложки открития само и една крупна финансова измама  - това, което сте направили в момента.

Адвокат Детелина Симеонова:
Вие сте в най-силната икономическа част на страната, откъм създаване на суровини. Вие създавате един необратим в екологично отношение процес.

След почти четири часа дебати, представителите на фирмата бяха изпратени от множеството така:
Няма да ви позволим да вкарате нито една сонда! В петък, в пет часа, "Русгеоком" да си е оттеглило предложението!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Протестите в Добруджа срещу добива на природен газ продължават

Протестите в Добруджа срещу инвестиционното намерение за проучвания и добив на природен газ продължават.  В общината в Генерал Тошево започна последното обществено обсъждане на доклада за оценката на въздействието върху околната среда на намерението за..

обновено на 28.10.17 в 12:44