Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

49-ият Конгрес реши: "БСП за България" ще внесе искане за вот на недоверие към кабинета

Нямам дребна амбиция за лична облага, за личен пост, но имам голяма амбиция да променим България, каза Корнелия Нинова на най-висшия форум на социалистическата партия

| обновено на 28.10.17 в 18:20
Снимка: БГНЕС

С 381 гласа "за", нито един "против" и шестима "въздържали се", 49- тият Конгрес на БСП реши да възложи на парламентарната група на социалистите да внесе искане за вот на недоверие към кабинета "Борисов". Делегатите приеха изготвения от БСП алтернативен държавен бюджет за догодина и приоритетите за българското европредседателство. Те решиха също да номинират Сергей Станишев за още един мандат като президент на Партията на европейските социалисти. 


Предложението най-висшият форум на партията - Конгресът,  да вземе решение за внасяне на вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов беше на лидера Корнелия Нинова, която разкритикува вътрешно-партийната опозиция в БСП и заяви пред делегатите, че трябват реални действия:
Средството за постигане на тази визия е свалянето на ГЕРБ от власт с предсрочни избори, мобилизацията да спечелим и да я реализираме в управление - една от стъпките за това е вот на недоверие на кабинета "Борисов 3".

По думите на Корнелия Нинова искането за вот на недоверие ще бъде по темата, която най-ярко разкрива корупционната политика на управляващите. Лидерката на социалистите каза още, че управлението на ГЕРБ е ново модерно робство, а външната политика на премиера е безрезултатна:


Това е ново, модерно робство  - то не идва отвън, то се прави тук  - от ГЕРБ, която си присвои държавата.  Този модел се подкрепя от една администрация, назначена по партиен принцип, и тази администрация се използва безскрупулно за печелене на избори, за всяване на страх и държане в зависимост. 

Нинова каза още, че БСП е опозиция, но все още не е алтернативата: 
Ние не просто трябва да предложим лява алтернатива, на дясната ГЕРБ, но ние имаме вече по висока цел - да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда.

Без да споменава имена лидерът на БСП обори критиките, отправени към нея в последните седмици, от вътрешнопартийната опозиция. Тя заяви, че не иска просто власт, а иска този свят да се промени:

Защото отказахме опозицията да бъде "нахранена" с постове и пари за ръководството й от управляващите и да бъде опитомена от Бойко Борисов.... Не мога да ви обединявам около лични цели за използване на партията  - за облагодетелстване, постове,  власт, пари, договорки и задкулисие. Нямам дребни амбиции за лична облага, за личен пост, но имам голяма амбиция - да променим България.

В БСП няма да има гласуване на вот на доверие или на недоверие на лидера, стана ясно още на Конгреса. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!