Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатът Иво Христов се извини за думите си, че 80% от българите са "дебилни", ГЕРБ поиска оставката му

| обновено на 08.11.17 в 14:59


Парламентарната група на ГЕРБ излезе със специална декларация от трибуната на Народното събрание, с която поиска изключването на депутата Иво Христов от парламентарната група на "БСП за България" или оставката му.
Декларацията беше изчетена от Тома Биков, който призова и президентът Румен Радев да се разграничи от думите на Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал Радев за държавен глава:
Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП – господин Иво Христов, защото той е символ на безродие и презрение към българския народ. Това изказване е унизително за институцията на Народното събрание. Изказването на Иво Христов е гавра с паметта на онези смели българи, които в най-мрачните и тежки години в световната история намериха сили и кураж да защитят своите съграждани – евреи, и да ги спасят от лагерите на смъртта.
Повод за декларацията стана изявление на Иво Христов на среща със симпатизанти на БСП в Раднево, в което той казва: 80 процента от населението са дебилни и не могат да се подписват, и защитава тезата на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за приноса на Съветската армия за спасяването на 50 000 евреи в България. Депутатът беше поставил в личния си профил във Фейсбук видеозапис от срещата, който вече не е наличен.


Малко след декларацията на ГЕРБ Иво Христов се извини, заради изказванията, направени пред избирателите в Раднево. Той не коментира дали става въпрос за обидните реплики към населението, или за съгласието с твърдението, че Русия е спасила българските евреи. Той поднесе извинението си под формата на изявление:

Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи, изказани пред обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания.

В декларация от името на парламентарната група на социалистите заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов подчерта, че е напълно несъстоятелно който и да е да поставя под съмнение позицията на БСП по темата за българските евреи:

В тежките години на Втората световна война беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат - спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави.