Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За достойно заплащане призоваха на протест работещите в пловдивския и в ловешкия затвор

| обновено на 23.11.17 в 12:26
Снимка: Пламен Христов

За достойно заплащане и подобряване на условията на труд призоваха на протест тази сутрин работещите в пловдивския затвор и в ареста. Към исканията им се присъединиха с декларация  и служителите на съдебна охрана.

Служителите в затворите искат минимум 20 процента вдигане на заплатите. Твърдят, че възнагражденията им не са увеличавани от 2009-а година. Според тях е недопустимо също новоназначените да постъпват с 500 лева заплата, при условие, че толкова получава и един затворник с право на работа:
 За да работи в частна фирма му се плащат около 500 лева заплата на фонд "Затворно дело", а един нов надзирател взима тези пари като стартова заплата.

Поне 30 нови щатни бройки трябва да бъдат разкрити в Пловдивския затвор и арест, защото в момента работещите там изнемогват:
И се получава така, че по един колега работи за двама и трима с около 100-120 човека лишени от свобода.
И никой не ни пуска в отпуск. Нормално ли е това?

Продължаваме с постъпателните предупредителни протести в цялата страна, а ако исканията ни не бъдат чути, в началото на следващата година ще се съберем пред Народното събрание, заявиха протестиращите.


На протест излязоха и колегите им в ловешкия затвор.

Близо 100 служители на затвора в Ловеч и подразделенията му се събраха на протестен митинг, за да поставят исканията си, които са аналогични с исканията на служителите от цялата страна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!