Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5% от обажданията на телефон 112 са за домашно насилие

Снимка: Архив

Пет процента от всички обаждания към спешния телефон 112 се отнасят за случаи на домашно насилие. Тенденцията е устойчива за деветте години, откакто съществува единният номер. Това съобщи Елена Паскалева, директор на център 112 в Кърджали, по време на семинар за  домашното насилие. Данните показват, че най-малко сигнали подават самите жертви.

По-често звънят деца, преки или косвени свидетели, скрили са се, успяли са да намерят телефон и да се обадят. В много от случаите звънят и околните - съседи, роднини. В пряк случай на насилие жертвата трудно би се обадила. Имаме доста случаи, в които жертвата е избягала навън, минал е половин час, един час от акта на насилие и чак тогава успява да стигне до идеята, че трябва да сигнализира на 112, обясни Паскалева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Два дни специалисти обсъждат как да се справят с детското насилие

‘’Насилието и детето на XXI век“ – така се нарича двудневната конференция с международно участие, която започва днес в Пловдив.  Във форума участват представители на централните ведомства, общини, училищни директори, учители и социални работници..

публикувано на 23.11.17 в 07:07

В Кризисния център към "Самаряни" в Стара Загора започват дни в подкрепа на жертвите на насилие

В Кризисния център за настаняване на жени и деца жертви на насилие и трафик към Сдружение „Самаряни“  в Стара Загора са настанени 3 жени и 2 деца. За 14 години, от съществуването на центъра, закрила и подслон са потърсили около 600 жени и деца...

публикувано на 24.11.17 в 12:46

В Силистра обучаваха полицаи за "насилието на честта"

Обучение по проблеми, свързани с „насилието на честта”, е проведено с близо 40 служители на Областната дирекция на МВР в Силистра. Представители на фондация „Джендър-проект в България” са работили със служители на криминалната и охранителната..

публикувано на 22.11.17 в 13:33

Областна администрация - домакин на семинар в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Сдружение „Жени и за жени“  и Фондация „Анимус“  организират семинар в подкрепа на пострадалите от домашно насилие. Форумът ще се проведе утре, 23 ноември, четвъртък, от 9,30 часа в зала 301 на областната администрация и ще бъде открит от областния..

публикувано на 22.11.17 в 11:57