Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От АПИ препоръчват да не се минава през Петрохан заради зимната обстановка

Заради почистване на прохода Предела спряха движението на камиони до 12 тона за час

| обновено на 27.11.17 в 19:02
Снимка: Радио Шумен

Пътната агенция препоръчва да не се преминава през прохода Петрохан заради сложната зимна обстановка. Председателят на агенцията Дончо Атанасов посочи, че критичните точки са високопланинските проходи в Стара планина. 

В момента в страната работят 350 машини.

В момента имаме ограничение на движението за тежкотоварни превозни средства с ремаркета и полуремаркета на четири прохода: Предела, Превала, Рожен и Троянски проход. В момента на "Шипка" вали също сняг. Снеговалежът се измества на изток и на североизток.

Рискови участъци си остават високите проходи – Петрохан, Троян – Кърнаре, Шипка. Това са критичните, така да кажа, точки по преминаването на Стара планина. Естествено, Рило-Родопската област, където също има високи проходи – Превала, Папазчаир, Предела.

Естествено, опасно ще стане тогава, когато спре снегът. Всичко ще бъде тогава на настилка и падат много рязко температурите.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че няма затруднения в движението по републиканската пътна мрежа.

Проходът Шипка се почиства и опесъчава и засега няма ограничения за движението, съобщават от Областното пътно управление - Габрово. Пътят е заснежен, като снеговалежът продължава.

Временно е ограничено движението на автомобили с ремаркета или полуремаркета по пътя Девин-Михалково.


Заради снегопочистването на прохода Предел по пътя Симитли – Банско – Гоце Делчев за около час е било преустановено движението на камиони над 12 тона. 

От Пътното управление в Благоевград информират, че в цялата област вали сняг, като най-интензивно е почистването с машини по пътя Якоруда – Юндола – Велинград и Благоевград – граничен пункт "Станке Лисичково".

Неподготвени за движение при зимни условия шофьори блокираха планинските проходи в Смолянска област. Снегът по високите части е между 15 и 18 сантиметра, като най-много е в района на Доспат. Заради закъсали леки и тежкотоварни автомобили са въведени ограничения на движението с вериги през проходите Превала и Пампорово, каза заместник-областният управител на Смолян Адриан Петров.
Все още е задължително движението с вериги на всякакъв вид автомобили. През Рожен и през Батак-Доспат е забранено движението на товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета.

122 снегопочистващи машини обработват основните пътни артерии в София, съобщиха от Столична община. Разпръскват се смеси срещу заледяване и се почиства снежната покривка от улиците и булевардите.

Градският транспорт в столицата се движи при зимни условия. От общината са осигурили обработката на улиците и булевардите, по които минават трасетата му. Общо пет екипа от Столичния електротранспорт отстраняват проблеми в столицата.Снегопочистване и опесъчаване е извършено и по планинските пътища на Витоша - Драгалевци - Алеко  и Бояна - Златни мостове.

От днес отваря врати и един от двата кризисни центъра за настаняване на хора, останали без дом. Той се намира в квартал "Захарна фабрика", блок 51А и разполага с 80 места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!