Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев и кипърският му колега обсъждат социални теми, пазара на труда, науката и образованието

Снимка: БГНЕС

Отличните и ползотворни отношения между България и Кипър в социалната област, пазара на труда, науката и образованието ще намерят своето потвърждение и активно продължение в срещите на президента на България Румен Радев днес, във втория ден от неговата официална визита в Кипър. 

Българският държавен глава ще връчи днес орден "Мадарски конник" I степен на Сотирула Хараламбус, заместник-председател на най-голямата синдикална организация в Кипър – Панкипърската федерация на труда (ПЕО), и министър на труда и социалната сигурност на Кипър в периода 2008-2013 г. Тя е удостоена с високото държавно отличие на България за нейния принос за развитието на българско-кипърските отношения в социалната област и защитата на трудовите и социални права на сънародниците ни в Кипър.

Работещите на острова българи получиха висока оценка и признание от двамата президенти. Със своя безценен принос многобройната българска общност на острова е обогатила обществото и икономиката на страната през последните няколко десетилетия, отбеляза президентът на Кипър Никос Анастасиадис в изявлението си по време на официалната вечеря в понеделник. Изключително доброто име, с което сънародниците ни в Кипър се ползват, е заслужено с техния труд, подчерта президентът Румен Радев.

Той специално благодари на кипърския си колега и за създадените в Кипър възможности и условия за функционирането на 10 български съботно-неделни училища. С учители от тях днес ще разговаря първата дама Десислава Радева. Домакин на срещата е Българският културен център в Никозия, който е седалище на Съюза на българите в Кипър и където се помещава най-голямото българско училище "Никола Вапцаров".

Контактите в областта на образованието ще продължат и при посещението на президента Радев в Университета на Кипър. Той ще дари бюст на "бащата на компютъра" Джон Атанасов за изграждащата се в най-голямото висше учебно заведение Алея на науката и ще изнесе пред студенти лекция на тема "Европа - по пътя на дигиталното бъдеще".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!