Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски политик и общественик беше удостоена с високо българско държавно отличие

Тържествената церемония бе в рамките на продължаващото днес официално посещение на президента Румен Радев в Кипър

БНР Новини
Президентът Румен Радев отличи днес с орден "Мадарски конник" I степен Сотирула Хараламбус
Снимка: БГНЕС

В присъствието на членове на парламента, партийни лидери, президентите на двата големи синдиката в Кипър, на синдикалисти, на кипърци, възпитаници на български висши учебни заведения, днес президентът Румен Радев връчи орден "Мадарски конник" I степен на Сотирула Хараламбус, заместник-председател на Панкипърската федерация на труда (ПЕО) и министър на труда и социалното осигуряване на Кипър в периода 2008-2013 г. Тя е удостоена с високото държавно отличие на България за нейния принос за развитието на българско-кипърските отношения в социалната област и защитата на трудовите и социални права на сънародниците ни в Кипър.

В поздравлението си към нея българският държавен глава отново благодари на Република Кипър, която първа отвори трудовия си пазар за работа на български граждани след приемането на страната ни в ЕС. Румен Радев отбеляза изключителните усилия на Сотирула Хараламбус за пълноценната интеграция на българските работници в Кипър, както и нейната помощ за разширяване на двустранното сътрудничество в социално-осигурителната област.

Като бивш социален министър и като синдикален лидер сега, Сотирула Хараламбус, която е и завършила висшето си образование у нас, подчерта принципната си позиция за защита на всички работещи в Кипър при пълна равнопоставеност и без експлоатация, при последователно прилагане на европейските регламенти за общия европейски трудов пазар.

Разширяването на българско-кипърските контакти в сферата на висшето образование и научните изследвания бяха обсъдени по време на срещата на президента Румен Радев с ректора на Университета на Кипър проф. Константинос Христофидис. В лекцията си пред студенти на тема "Европа – по пътя на дигиталното бъдеще" българският президент посочи, че днес в Европейския съюз много важна става възможността за свободно движение на данни. България полага големи усилия за създаване на електронна администрация, електронно управление и електронно правосъдие, обяви той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!