Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, Израел, Гърция и Италия договориха алтернативен газов коридор за Европа

Снимка: БГНЕС

Кипър, Израел, Гърция и Италия се договориха за изграждането на алтернативен енергиен коридор за доставки на газ за Европа. Четирите страни подписаха днес в Никозия меморандум за разбирателство. Бъдещият средиземноморския газопровод East Med се подкрепя и от Европейската комисия.

С меморандума, подписите си под който сложиха енергийните министри на Кипър, Израел и Гърция и посланикът на Италия, в присъствието на представители на Европейската комисия, четирите страни по трасето на бъдещия газопровод се ангажираха да засилят сътрудничеството си за реализацията на проекта. Те потвърдиха позицията си за тръбопровода East Med като жизнеспособен и стратегически вариант и че изграждането му е инфраструктура от особен интерес за страните производителки на газ и за ЕС.

В издадената след министерската среща днес съвместна декларация четирите страни подчертаха и готовността си да улеснят необходимите проучвания, лицензиране, изграждане и експлоатация на тръбопровода.

До момента са приключили предварителните проучвания за него. Следващата стъпка е постигането на междуправителствено споразумение за газопровода, което се очаква да бъде подписано през 2018 г.

С дължина от близо 2000 км газопроводът East Med ще свърже Израел, Кипър, Гърция и Италия. Той ще транспортира природен газ от Източното Средиземноморие до европейските пазари, като по този начин дава възможност за диверсификация на доставките за Европа и намалява енергийната й зависимост от Русия. Проектът ще струва около 6 млрд. долара и се очаква да бъде завършен до 2025 г.

България може да се свърже с бъдещия газопровод чрез интерконектора й с Гърция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!