Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на дряновското село Янтра честват храмов празник на местната църква

Снимка: БГНЕС

На Никулден жителите на дряновското село Янтра честват храмов празник на местната църква, съградена преди 120 години. Любопитен факт, който бележи историята на храма, е помощта на княз Фердинанд за построяването ѝ.

За празника църквата "Свети Николай" в село Янтра е потегната и почистена, а на кубето и грее малък стенопис, дарение от автора му. Издигната е преди 120 години от предците на днешните жители.

Историята разказва, че се случило княз Фердинанд да мине през селото. Той се впечатлил от усилията на местните и месеци по-късно пристигнало писмо - князът канел хора от селото да отидат при него, за да помогне със средства за строежа на църквата.

След освещаването на храма селото е преименувано от Адъмово на Фердинандово и с това име остава до 1944 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рибарлъкът не свършва с Никулден

Напротив – той е занаят за цял живот, затова ние още веднъж ще поговорим за трудния хляб на рибарите. Всъщност ще говорят те, а ние се надяваме от техните разкази да разберете що за хора са те и какво е морето в техните съдби. За риболова някога и сега ще..

публикувано на 08.12.17 в 17:15

Честванията за Никулден започнаха в Балчик

Богослуженията за Никулден в Балчик започват днес – 5 декември. От 16,00 часа в храм “Св.Николай Мирликийски Чудотворец” ще бъде отслужена Празнична Вечерня с Петохлебие. Службите на самия празник 6 декември са от 7,30 часа. Свещениците от..

публикувано на 05.12.17 в 13:45

Спортни предизвикателства за Никулден в Бургас

Шосеен пробег, турнир по художествена гимнастика и плувна надпревара са предвидени за бургазлии и гостите на града в празничния ден 6 декември - Никулден. В 10:00 часа пред Казиното ще стартира шосейният пробег, в който се очаква да се включат 100..

публикувано на 05.12.17 в 13:37