Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Никулден

| обновено на 06.12.17 в 08:10

Православната църква почита свети Николай Чудотворец. Имен ден имат над 200 хиляди българи. Животът на родения през трети век св. Николай може да се опише в помощ на изпадналите в беда и нужда. Затова се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората. 

Празнува се като професионален празник на банкери, рибари и моряци. В деня на св. Николай Чудотворец, с богата програма от концерти, изложби и спортни събития, Бургас чества своя празник. По традиция пространството в градинката до Часовника ще се превърне в никулденско градче с рибарски лодки и кораб с 3-метрова мачта. Далече от морските бури, центърът на Бургас отново ще стане пристан за рибарските лодки и кораби. Тази година никулденското градче ще приюти всички видове изкуства, с които морския град се гордее, каза Началникът на отдел култура в общината Петър Парушев.

На 5 пункта в града ще се раздава рибен курбан. С традиционно литийно шествие и хвърлянето на венци и цветя в морето ще се почете паметта на загиналите моряци и рибари. Жителите и гостите на града ще могат да се включат и в най-дългото никулденско хоро, което ще се извие по цялата главна улица. Празнични концерти ще има на 5 открити сцени. Бургазлии да продължават да бъдат оптимисти и горди хора, пожела кметът Димитър Николов.

Военноморските сили се включиха в тържествата за Никулден. Пред  храма „Св. Николай Чудотворец” във Варна ще се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци.
След службата ще бъде раздаден рибен курбан, приготвен в походна кухня.

Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна.

На днешния ден жителите на дряновското село Янтра честват храмов празник на местната църква, съградена преди 120 години. Любопитен факт, който бележи историята на храма, е помощта на княз Фердинанд за построяването и.

За празника църквата „Св. Николай“ в село Янтра е постегната и почистена, а на кубето и грее малък стенопис, дарение от автора му. Издигната е преди 120 години от предците на днешните жители. Историята разказва, че се случило княз Фердинанд да мине през селото. Той се впечатлил от усилията на местните и месеци по-късно пристигнало писмо - князът канел хора от селото да отидат при него, за да помогне със средства за строежа на църквата. След освещаването на храма, селото е преименувано от Адъмово на Фердинандово и с това име остава до 1944 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!