Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С абсолютно мнозинство депутатите отмениха мораториума върху новите лекарства

| обновено на 21.12.17 в 14:17
Снимка: БГНЕС

С абсолютно мнозинство, без "против" и "въздържали се", депутатите отмениха мораториума върху новите лекарства в бюджета на НЗОК за 2018-а година. Законопроектът беше гласуван и на второ четене, като го подкрепиха 192-ма народни представители.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че всички парламентарни групи са подписали промяната на вчерашния председателски съвет:

И да можем и ние, политиците, да бъдем доста по-смирени в една изключително чувствителна тема за обществото. Ако имаме продължаване на този политически консенсус, днес можем да направим и първо, и второ гласуване.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче коментира, че с днешното гласуване се възстановява справедливостта и реда в правовата държава, тъй като дебатът се е върнал в парламента, а не се взема еднолично от премиера Бойко Борисов:

Искам да ви уверя, че в случая днес, освен за справедливостта, правим една положителна стъпка и към възстановяване на парламентаризма в България, защото, когато разговаряхме с премиера, той имаше намерение да заобиколи решението на парламента и да го реши еднолично с комисии, с допълнително финансиране от Министерски съвет, в противоречие на Закона за бюджета на Здравната каса.

Нигяр Джафер от ДПС коментира, че се слага край на сагата, продължила два месеца и че днешното решение е прецедент:

Дано Народното събрание, постигайки "консенсус", да извлече поуки от това, което ни се случи на всички, защото не можем да говорим за консенсус тогава, когато е допусната грешка и трябва да замажем последиците от тази грешка.

Президентът Румен Радев приветства отпадането на забраната за плащане на нови лекарства от бюджета на Здравната каса през 2018 година. Държавният глава призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, гласи съобщение от прессекретариата на президентството.
Пълната забрана за лечение с иновативни лекарства, предвидена в здравния бюджет за 2018-а година, беше преосмислена заради сериозното обществено недоволство. По искане на БСП депутатите трябва да обсъдят и актуализация в бюджета на Здравната каса в частта си за осигуряване на повече средства за лечение на пациентите с онкологични заболявания.

Лидерите на БСП и ДПС:

Корнелия Нинова: В случая наистина не е важно - БСП, ГЕРБ, егото ни. Важно е, че най-накрая има резултат, който удовлетворява болните хора.

Мустафа Карадайъ: Тази власт направи грешки и в търсене на консенсус за поправка на грешките.

Цветан Цветанов коментира, че е важно да се намали напрежението, което, по думите му, е било изкуствено създадено:

И се създаде едно противоречие между политическите формации, което смятам, че е недопустимо, когато говорим за тема здравеопазване, когато говорим за онкоболни и когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората, по-добре е да направим компромис и да се върнем обратно назад.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!