Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи излязоха на протест на няколко гранични пункта

Недоволство е заради неполучено увеличение на заплатите със задна дата

| обновено на 22.12.17 в 19:11
Снимка: БГНЕС


Полицаи излязоха на протест на няколко гранични пункта в знак на недоволство, че не са получили исканото увеличение на заплатите със задна дата. Граничен пункт „Кулата“ е едно от местата, където протестират служителите на МВР. 30 служители от "Гранична полиция" и Областната дирекция на МВР се събраха преди зоната за граничен контрол. Организаторите на този етап спазват обещанието демонстрациите да не пречат на движението и да не затрудняват работата на граничния пункт. На протест излязоха само служителите, които не са на работа. Дейността на граничния пункт "Кулата" се извършва нормално.

15% увеличение на заплатите, спешен ремонт на сега действащия и подготовката на изцяло нов закон за МВР, обвързване на възнагражденията на работещите в МВР със социално измерим показател - средна или минимална работна заплата. Това са основните искания на протестиращите полицаи. Относно добавените 55 милиона в бюджета на МВР при подписването на Колективния трудов договор, Атанас Леондев, един от организаторите, заяви, че става дума за средства за увеличение на основното възнаграждение, като изчисленията не са направени диференцирано, а е решено всички да получат една определена сума.

Това не ни задоволява, каза Леондев. Той е категоричен, че заплатите трябва да бъдат увеличени с 15%.

В рамките на следващите 10 години бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен двойно, за да се гарантира нормалната работа на ведомството и достойното заплащане на служителите. Това каза председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов на граничния пункт "Станке Лисичково", където на протест се събраха около 30 служители на ведомството.

Гранични полицаи, пожарникари и служители на Областната дирекция на МВР бяха категорични, че няма да се откажат от протестната форма за натиск върху политическото ръководство на министерството, докато не получат гаранции за 15% увеличение на заплатите и започване на работата по изработване на изцяло нов закон за МВР.

Какъв бюджет е нужен на МВР, за да няма недофинансиране - Валентин Попов: 

Бюджетът на МВР трябва да го увеличим поне двойно, каза той и допълни, че в момента е около 1,2 милиард.

Близо 100 полицейски служители протестираха пред регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово. Искат увеличение на заплатите и подобряване условията на труд.

Гранични полицаи, служители на "Охранителна полиция" и пожарникари от цяла Южна България с развети знамена и лозунги се обърнаха към министъра на вътрешните работи:

На министерството трябва да му стане ясно и в частност на министъра, че ние сме страна-членка на Европейския съюз и като граждани на Европейския съюз заслужаваме справедливо заплащане за труда, който полагаме, коментират протестиращи и добавят:

Исканията ни остават непроменени.

Едва двайсетина полицаи се събраха на протест пред сградата на Областната администрация в Русе. Сред тях бяха служители от граничната и охранителната полиция, като се очакваше да пристигнат неколцина техни колеги от Исперих и Кубрат. В недоволството се включиха и трима румънски служители на реда.
Част от сливенските полицаи, огнеборци и надзиратели в сливенския женски затвор се включиха в протеста в подкрепа на граничните полицаи. Основното искане отново бе свързано с увеличаването на заплатите . Протестът се състоя пред сградата на Районното управление в Сливен. 
Достойно заплащане на труда ни, това е нашето основно искане, заяви синдикалният лидер на сливенските полицаи Свилен Радков
Доколкото знам беше постигнато някакво споразумение за 50-55 лева на служител от МВР. Исканията на синдикалната федерация са 100 лева на всеки един от 2018 година нататък. 
Радков обяви, че след новогодишните празници ще се вземе решение какви ще бъдат следващите форми на протест, ако не се вземат под внимание исканията им. 
Последни за днес протестират полицаите във Варна. На жп гарата, където се намира и Граничната полиция се организира протестът. Служители на жандармерията, пожарникари, представители на районните инспектори казаха, че не са доволни от 55-те милиона лева, които отпуска правителството през следващата година за увеличение на заплатите.

Красимир Костов - председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР във Варна обобщава исканията:

Седемте синдиката стигнаха до един извод, тия пари да се разпределят на всички по равно. Подписа се декларация, която заместник-министър Балабанов настояваше да подпише. Ние подписахме с особено мнение, че сме съгласни парите да се разделят по равно, но не сме съгласни със сумата. Така или иначе ние излизаме на протест, защото от нашите три искания, които сме поставили от юли месец нито едно не е изпълнено. Другите две искания са спешна промяна на Закона на МВР и започване работа по изцяло нов закон, който в рамките на една година да влезе в пленарна зала.

Протестите на полицейските служители може да продължат и след Нова година, като определената дата е 5-и януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!