Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър официално започва кампанията за избор на нов президент на страната

Снимка: Бранислава Бобанац

Днес в Кипър официално започва кампанията за избор на нов президент на страната. В 9.00 часа тази сутрин започна подаването на заявленията от кандидатите за държавен глава в Централната избирателна служба, което ще продължи до 12.00 часа. Първият тур на президентските избори ще се състои на 28 януари, а евентуален втори - на 4 февруари.

Деветима ще се борят за поста президент на Кипър за следващия петгодишен мандат, с двама по-малко, отколкото на предишния вот през 2013 година. Въпреки че официалната им регистрация за участие в президентските избори е днес, предизборната кампания тече много активно вече близо 4 месеца, тъй като участниците в надпреварата издигнаха кандидатурите си още в началото на есенния политически сезон.

Възстановяването на Кипър и връщането на страната по пътя към растеж след тежката финансова и икономическа криза от 2013 година, довела до меморандума с тройката международни кредитори, както и решаването на Кипърския въпрос за обединяването на острова, са основните теми в програмите и изявленията на всички кандидат-президенти. Само ден преди официалното им вписване в листата сегашният дясноцентристки президент Никос Анастасиадис, който се бори за втори мандат, публикува своята нова правителствена петгодишна програма в обем от 140 страници. Той ще я представи официално на 2 януари.

Анастасиадис убедително води във всички проведени досега социологически проучвания на нагласите на избирателите, като тенденцията се запазва трайна. Според изследванията на първия тур той ще вземе около 35% от гласовете, изпреварвайки с около 13% следващите го на второ и трето място.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!