Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2017 е втората най-суха година за Кипър за последното десетилетие

Снимка: Бранислава Бобанац

2017 е втората най-суха година за последното десетилетие в Кипър след 2008 г. Правителството ще вземе решение за въвеждането  на различни схеми и мерки за справяне с недостига на вода след края на дъждовния сезон, който на острова е през януари и февруари. 
Язовирите в Кипър към днешна дата са пълни само до 13% от общия си капацитет, алармира Департаментът по водите. Това е второто най-лошо постижение през последното десетилетие и шестото най-слабо в историята на извършваните замервания в страната. Притокът във водохранилищата на острова през последното тримесечие - от 1 октомври досега, е най-ниският пък за последните 27 години. Средната сума на валежите през декември е била едва 4% от нормата за месеца. 
Най-дъждовни в Кипър обикновено са януари и февруари и в зависимост от промяната на ситуацията след тях ще бъдат предприети мерки за рационалното управление на наличните водни запаси. 
Безводието ще засегне най-сериозно селското стопанство. Задоволяване на нуждите на фермерите за напояване ще се търси чрез други източници, като използване на рециклирана вода и сондажи. Правителството прилага и схеми за субсидиране на селскостопанските производители за пестене на вода.
Проблеми с осигуряването на питейна вода за населението няма да има, заявиха от ръководството на Департамента по водите. Необходимите количества ще бъдат доставени от инсталациите за обезсоляване на морската вода, макар че производството им е сравнително скъпо. 
След катастрофално безводната 2008 г. в страната бяха изградени четири завода за обезсоляване, които могат да произвеждат общо 220 000 кубически метра вода дневно. Нова инсталация се очаква да влезе в действие в средата на 2018 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!