Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещаме Новата 2018 година

| обновено на 31.12.17 в 19:57
Снимка: архив

Част от подготовката за посрещане на Новата година е във всеки български дом да се набави сурвачка. Старата традиция на сурвакането радва най-вече децата.

След броени часове с настъпването на Новата година, се очаква много български гърбини да поемат добронамерените удари на традицията:

Като удари 12.00 часа, Новата година идва и децата със сурвачките започват да сурвакат.

Някои деца сами изработват сурвачките:

Взима се дрянова пръчка, за да се украси, увива се с конец, накичват се и орехи, и малки ябълки, пуканки, сушени люти чушки. Увива се с вълна.

Нашето момче винаги е приготвяло една дървена сурвачка и това е една от неговите приятни момчешки емоции. Ходи с една торбичка. Събира орехи, ямълки и парички, разбира се, на което се радва най-много.

Във Варна ще посрещнат Новата година с традиционния концерт  "Заедно в новогодишната нощ", който ще започне в 22.30 на площад "Независимост". За доброто настроение на празнуващите ще се погрижат БТР, Нели Рангелова, Гери-Никол и близначките Алекс и Влади, Берковската духова музика, ще се излъчи част от филма за концерта на MTV в морската ни столица. След полунощ небето над града ще бъде озарено от празнични фойерверки. Програмата ще продължи до 2 часа след полунощ. Както винаги, за варненци е осигурен безплатен градски транспорт с пет автобусни линии.

В Шумен от 22.00 часа започват тържествата на откритата сцена пред сградата на Общината. Със свои изпълнения ще се представят Брас бенд "Виво Монтана", Ансамбълът за народни песни и танци "Мадара" и Христина Лечева.

В Пазарджик празничната новогодишна програма ще започне в 23.00 часа на площад "Константин Величков". От полицията съобщават, че са предприети всички необходими мерки за спокойното протичане на новогодишната нощ. В района около площада ще има засилено полицейско присъствие. Няма да се допускат хора във видимо пияно състояние. На място ще има осигурена и линейка. Програмата ще започне с изпълнения на оркестър "Сияние" и ще завърши с изпълнения на Ивана. Точно в полунощ Пазарджик ще посрещне Новата година с тържествени илюминации.

За 10-а поредна година община Тунджа проведе своя благотворителен коледно-новогодишен бал. Средствата се предоставят на ученици и студенти от общината с високи постижения в областта на образованието, културата и спорта.

За десетте години на благотворителните балове са събрани над 250 000 лева и с тях са подпомогнати стотици талантливи ученици и деца в риск. Средствата се събират чрез закупуване на покани, индивидуални дарения и стипендии, както и от продажба на саморъчно направени сувенири и кулинарни специалитети. И тази година най- атрактивната част от бала беше благотворителният търг, на който освен произведения на изкуствата, се предлагат и предмети на известни личности. Особен интерес сега предизвикаха уникалният сценичен костюм на цирковият артист Енчо Керязов и боксовите ръкавици на европейския шампион Даниел Асенов, които достигнаха продажна цена от 1500 лева. Общата събрана сума на юбилейното издание надхвърли 47 000 лева.

Във Велико Търново изпращат 2017-а година с български хора. По инициатива на организацията за групови упражнения и здраве „Търново RUNs“ стотици великотърновци играха народни танци на открито в парк „Дружба“.

В автентичното родопско село Широка лъка гости и домакини заедно на мегдана ще посрещнат настъпването на Новата 2018-а година. По установена вече традиция родопски гайдари ще весeлят дошлите на площада в полунощ.

На Новогодишния празник ще бъдат раздадени сувенири за гости и туристи, посетили селото, както и за местен широколъчанин в специална категория, каза кметът Васил Седянков: 

Каним всички гости, широколъчани и туристи от съседните села да посетят празника. В 23.30 часа палим огъня на площада. Пак, както винаги, на четирите ъгъла ще бъдат изнесени маси  със сухи мезета и вино. След речта на президента, местни гайдари ще веселят гостите. От 2-3 години подаряваме награди – пакети със сувенири и предмети от бита. Получава се много уютен празник.

Всички места за настаняване в къщите за гости в селата Широка лъка, Гела, Солища и Стикъл са заети на 100 процента за Новогодишния празник, каза още кметът Васил Седянков.

Над 20 000 гости се очаква да посрещнат новата 2018 година в перлата на зимните курорти у нас Банско.

Чудесно настроение. Прекрасен град, както винаги, посреща туристите. Кухнята, ски-пистите - всичко е на ниво и много сме щастливи, че сме отново тук, в Банско.

Всяка година празнувам в Банско и винаги се връщам, защото наистина настроението тук е на максимум.

За празничната Новогодишна нощ в Банско този сезон най-голям е броят на гостите от Балканските държави. Туристическият бранш съобщава, че за първи път и туристи от много други страни са избрали града за посрещане на Новата година:

Има много резервации, направени от Румъния, Македония, България, разбира се, Гърция Интересно е, че тази година за Нова година имаме и германци. От Молдова започнаха да идват също гости. От Косово, от Албания има доста голям интерес.

Жителите на квартал „Вcбел“ са победители в конкурса за най-оригинална новогодишна украса, обявен от Община Търговище.  Празничната новогодишна програма в Търговище тази вечер ще започне в 23 часа  с изпълнения на поп певицата Йоанна Драгнева. В полунощ небето над града ще бъде озарено от илюминации и фойерверки и ще прозвучи традиционното Дунавско хоро. В първите минути на Новата година присъстващите ще бъдат поздравени от народната певица Славка Калчева. Община Търговище е осигурила 100 литра бяло и червено вино за празничната наздравица.

Десетки жители на Кюстендил ще получат награди и послания с късмети за участието си в тържественото посрещане на 2018 година край елхата на централния площад „Велбъжд“, обещаха  от общината. Празничната програма започва точно в полунощ. Участие ще вземат народната певица Боряна Василева, фолклорна формация "Играджии" и самодейни състави. Ще бъдат отличени най-добрите хороводци.

Другата голяма награда е в категорията за най-добре украсени частни домове, където победител е семейство Галина и Невян Йорданови.
Общо девет села и един квартал се включиха в конкурса за новогодишна украса на населените места на територията на общината.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!