Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев

Стотици българи присъстваха на митинга-поклонение за годишнина от рождението на Ботев в Калофер

| обновено на 06.01.18 в 20:06

Стотици българи присъстваха на митинга-поклонение за 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев в Калофер. „Гирлянд на славата“ беше положен на паметника на великия поет и революционер, който се извисява над подбалканския град. 

Идеалът на Ботев е човекът, свободните хора и Свободата е мярата и целта, която трябва да преследваме. Затова сме тук - да се докоснем до Ботев, подчерта в словото си председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. о.р. Константин Попов:
Днес  - на шести януари, сме тук с тази искрица, дадена ни от Ботев, където той ни е призовал отново, с неговата сила и мощ. И дай Боже, да съхраним тази частица и утре, и в други ден - и тези пък, по-можещите да я предадат на другите, за да имаме и утре вяра, за да се множат добрите ни дела.


Снимка

Христо Ботев е поет и революционер, който няма измерение, пред когото думите са бедни, подчерта още в словото си Константин Попов, допълвайки:
Ботев пише стихове с плам, с омраза към потисниците, но пише нежно и с любов към майка си, към любимата, към Родината…И тези Ботеви думи преминават през съзнанието и озаряват  душата. Като революционер той сочи бъдещето, има идеал, а Свободата е мярата и целта.

Преди церемонията хълма на площада изкачиха и много жители и гости на Калофер, за да се поклонят пред паметника на Ботев и за да положат венци и цветя: 
Ботев е велик човек - поет, трябва да го носи човек в себе си. Няма значение дали сме на паметника, дали сме в Калофер, дали на друго място - това трябва да е в сърцата ни.
Насълзяват ми се очите - любовта към Родината и добротата, и волята, и героизма дано да ги предаваме с гениите си на всички наши следващи поколения.

Ботев е гениален. Трябва да предаваме на нашите поколения духа и да не се забравя с какво този човек е допринесъл за нашето освобождение. С поезията си, с делото си Ботев ни е завещал много, както самият той казва „силно да любим и мразим“, а най вече - да бъдем българи. И Свободата трябва да я пазим с цялото си сърце, не само на думи, но и на дела, споделиха присъстващи на тържествената церемония.


През целия ден Националния музей „Христо Ботев“ ще бъде отворен за посетители. Убедени сме, че те ще са повече, подчерта директорката на музея Ася Николова:

Нужно е да си го спомняме по-често, както и да си припомняме какво ни е завещал – да бъдем първо човеци, после българи и патриоти - както сам той е писал в писмата си, да работим за добруването – не само своето, а и на тези, които са около нас, и да помним, че свободата е велико достояние.

При посещението си вчера в Калофер председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева, обяви 2018-а година за Година на Ботев и съобщи, че предстои учредяването на Национален инициативен комитет във връзка с отбелязването на 170 години от рождението на Христо Ботев. 



Снимка

В София 170-ата годишнина от рождението на Ботев събра десетки столичани пред бюст-паметника на поета в Борисовата градина. Делото на Христо Ботев е път към безсмъртие, каза в словото си на церемонията заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов

И понеже съдбата му беше отредила да се роди във време мрачно - време под иго, стиховете му бяха красиви и страшни, героични и тъжни. Но зад Ботевата поезия кипеше душа, не като останалите. 

Ботев е в сърцата - и сега, и винаги, и вовеки веков. 

И днес ще изпълним отново завета му - ще сведем глава тук и ще кажем: "Умря сиромах за Правда, за Правда и за Свобода".


Дълбок поклон пред великия син на българския народ  - поклон пред Христо Ботев!
 
Българите в Украйна също тържествено отбелязаха годишнината от рождението на Ботев. По инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" в Одеса се състоя церемония на полагане на цветя пред паметника на гениалния поет и непоколебимия борец за Свободата на България -  на Прохоровския площад се събраха представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център "Аз, Буки, Веди", Одеския български драматичен театър, Българския младежки клуб "Актив и просто неравнодушни българи". 

За нас той е една от най-ярките личности както от българската история, така и в литературата. За неговото дело ние отделяме специално внимание по време на учебните часове в "Аз, Буки, Веди". 

Националните герои трябва да се почитат, техните имена трябва да се пазят в народната памет на българите и всеки опит да бъде променена историята трябва да се пресича - както от държавата, така и от обществото, се казва в изявлението на ръководството организацията на българите в Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!