Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С празничен Велик Водосвет, отслужен на български, сънародниците ни в Кипър празнуваха Богоявление

Снимка: Живка Милова

С празничен Велик Водосвет, отслужен на български език от български свещеник, сънародниците ни в Кипър празнуваха днес Богоявление. Българската церемония за големия християнски ден стана вече традиция за българската общност на острова – тази година тя се проведе за пети пореден път.


21-годишният Огнян Николов извади Светия кръст от водите на Средиземно море в българското честване на Богоявление в Кипър тази година. Кръстът бе хвърлен в морето от българския свещеник на острова отец Станислав Симеонов, който преди това отслужи празнична Богоявленска служба – Велик Водосвет в църквата “Света Троица” (”Агиa Триада”) край Паралимни, на източното крайбрежие на острова. Храмът е избран специално за честването заради символичната връзка на името му с днешния празник. 


На плажа “Агиа Триада” до църквата се състоя и ритуалът по хвърлянето на Светия кръст във водата. Пред огромно множество от сънародници от целия остров, сред които бе и посланикът на България в Кипър Христо Георгиев, 13 смелчаци, включително две деца, се хвърлиха в Средиземно море.


Огнян Николов живее в Паралимни и редовно участва в надпреварата на Богоявление. Той за втори път извади кръста – пръв беше и преди три години. Младежът получи в дар специално приготвена за случая осветена икона.


Богоявление е един от най-големите празници в Кипър. По цялото крайбрежие се провеждат шествия и церемонии за благословия и хвърляне на кръста във водата, които събират много кипърци, туристи и гости на острова на Афродита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!