Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Ивановден

На днешния Ивановден почитаме паметта на Свети Йоан Кръстител. Празникът е свързан с изпълнението на неговата мисия - да кръсти проповядвания от него Спасител Исус Христос. Свети Йоан разкривал греховете на хората и ги подготвял за идването на Божия син.

За празника тържествени литургии ще бъдат отслужени в много храмове в цялата страна. На днешния Ивановден над 363 хил. българи празнуват имен ден.

Името Иван е славянската форма на Йоан, което в превод от иврит означава „Божия благодат“. Скрит смисъл в имената си откриват някои от днешните именници:

Името Иван, от моя гледна точка, значи доброта, почтеност, трудолюбие и мисля, че с чест и достойнство нося това име.

Според обредната традиция за Ивановден се приготвят сърми с месо и кисело зеле. За празника не е най-важна трапезата, твърди един от именниците:

Празникът е човек да почувства духовността и не с ядене и пиене, а да почувства, че това наистина е една необходимост за бъдеща житейска мотивация.

Свети Йоан Кръстител е наричан още Предтеча пророк, защото е последният от пророците, който предсказва идването на Христос. На 30-годишна възраст той се явил на река Йордан, където призовавал хората да пречистят сърцата и помислите си, за да могат да приемат учението на спасителя.

Привлечени от неговия внушителен апел, хората идват при него, защото усещат в душите си жажда за справедливост, жажда за пречистване. И като символ на това очистване, Св. Йоан ги кръщава в река Йордан, каза отец Александър Лашков – свещеник в столичния храм „Св. Троица“. Той допълва, че съдбата на Св. Йоан Кръстител е трагична. Въпреки скромния си живот, той бил хвърлен в тъмницата, защото разобличил греховете на цар Ирод. По време на рождения ден на царя неговата доведена дъщеря забавлявала гостите с танци, за което той й обещал награда. Посъветвана от майката си, която ненавиждала Св. Йоан, тя поискала главата на светеца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!