Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив подготвя 5-годишна програма за подобряване качеството на въздуха

Снимка: БГНЕС

Община Пловдив подготвя 5-годишна програма за подобряване качеството на въздуха. Градът е сред най-замърсените в страната, особено през зимата. 

От началото на годината в двата измервателни пункта са отчетени седем дни с превишение на средната денонощна норма за фини прахови частици. 

Елена Найденова -  главен експерт по екология и управление на отпадъците на Община Пловдив  подчерта, че превишаване на нормите обикновено се наблюдава в дните с мъгла. Тя припомни, че всеки може да направи справка за реалните данни за качеството на въздуха на сайта на общината в раздел "Мониторинг на околната среда". Целта е когато има превишение на нормите гражданите да съблюдават своите дейности. Препоръчва се да е използва възможностите за споделено пътуване, придвижване с колело или пеша. При по-високи стойности на фини прахови частици във въздуха е желателно отоплението с твърдо гориво да се замени с по-екологично.

В подлежащата все още на обсъждане програма за подобряване на качеството на въздуха е залегнало и предложението до края на годината да се установи броят на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!